Open top menu
ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Banana split torta je omiljena leti, ali njena kremasta tekstura uvek je dobrodošla uz svako godišnje doba. Donosimo jedan jednostavan recept za ovu tortu.
Divan recept i fotografije smo pronašli na blogu Mylivingnutrition i malo smo ga prilagodili, ali osnova ostaje – kremasta i divna.
Hrskavu koru možete napraviti na mnogo načina – sa mlevenim bademima, izmrvljevnim graham keksima, …

Sastojci:
banana split

Za koru:
  • 1 šolja bademovog brašna
  • ⅔ šolje kokosovog šećera (ili običnog belog ili smeđeg)
  • ⅓ šolje otopljenog kokosovog putera ili ulja
  • Malo soli

Za vanila sladoled:

  • 2 šolje (od 250 ml) sirovih indijskih oraha, potopljeni na 2 sata u vodi (mada možete iskoristiti i neke druge orašaste plodove, ne moraju biti sirovi niti potapani u vodi, samo samleveni)
  • 2 šolje kokosovog brašna izmiksanog sa malo vode (u receptu je korišćen sveži kokos, ali sličnu mešavinu možete dobiti ako izmiksate u bledneru ili multipraktiku kokosovo brašno sa sasvim malo vode)
  • 1 šolja filtrirane vode
  • 1 šolja javorovog sirupa (ili tečnog meda)
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje otopljenog kokosovog ulja (ili u krajnjem slučaju običnog biljnog)
  • +
  • 2 naseckane banane
  • Za preliv: topljena čokolada, šlag, orasi, …
Umesto 1 šolje bademovog brašna upotrebite 1 šolju mlevenih badema. (Mada možete koristiti i mlevene krekere, plazmu i slično). Pomešajte ih u posudi sa šećerom, puterom ili uljem i solju. Dobijenu smesu utisnite u tepsiju približnih dimenzija 20×20 cm. Preko poredajte banane iseckane na kolutiće.

Da biste napravili sladoled sloj izmiksajte u blenderu natopljene indijske orahe (ili orašaste plodove), kokosovo brašno (izmiksano sa vodom), filtriranu vodu, med, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete kremastu smesu dodajte i kokosovo ulje i sve dobro izmiksajte. Stavite preko sloja banana i ubacite u zamrzivač na 5 sati. Ukoliko želite opciju bez sladoleda uvek možete napraviti umesto ove sladoled kreme puding od vanile pomešan sa kokosovim brašnom i sitno iseckanim orasima (za jednostavniji recept. Kombinacija je mnogo, bitno je da je kremasto i ukusno).
Kada tortu izvadite iz zamrzivača režite je na kockice i prelijte toplom čokoladom. Sladoled će se lagano topiti i postati kremast.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian