Schwarzvald torta je jedan od poslastičarskih klasika, a popularna je u celom svetu. Njeno ime u prevodu znači “crna šuma”, a mi vam danas donosimo recept koji će vas savršeno poslužiti za vreme praznika.
Ova torta je savršen spoj šlaga, čokolade i višanja, pravi se u posebnim prilikama i retko ko joj može odoleti. Recept za ovu varijantu pronašli smo na Cookingchanel blogu.
Potrebni sastojci:
(Za 12 osoba)
Biskvit
- 1 ½ šolja šećera
- 1 ½ šolja brašna
- ½ šolje kakao praha
- 1 ¼ kašičice sode bikarbone
- Malo soli
- 1 jaje
- 1 belance
- ¾ šolje malćenice
- 1/3 šolje ulja
- Kašičica vanila ekstrakta
- ½ šolje vruće crne kafe
- ¼ šolje ruma
Sos od višanja
- 3 šolje zamrznutih višanja
- 2 kašike rakije ili likera od višanja
- ¼ šolje šećera
- 1 kašika skroba
Šlag
- 500 ml pavlake za šlag
- ¼ šolje šećera u prahu
- Kašika vanila ekstrakta
Uključite rernu da se greje na 180C i pripremite dva okrugla kalupa za torte, namastite ih i prekrijte masnim papirom.
Brašno, šećer, kakao, sodu i so izmešajte u jednoj posudi. Jaja, mlaćenicu, ulje i vanilu mešajte mikserom dok se smesa potpuno ne sjedini. Mokre sastojke zatim pomešajte sa suvima, pa sve dobro izmešajte da dobijete smesu bez grudvica. Na samom kraju umešajte kafu i rum pa mutite još dva minuta.
Dobijeno testo podelite u kalupe i pecite u rerni oko 25 minuta.
Za sos od višanja, sve satojke pomešajte u manjoj posudi i stavite na laganu vatru na šporet da se sve krčka 10-ak minuta. Sos ohladite, umutite šlag sa šećerom i vanila ekstraktom pa krenite na slaganje torte.
Na poslužavnik stavite jednu koru i bogato je premažite šlagom. Preko šlaga stavite sos od višanja pa sve ponovite sa drugom korom. Poslednji sloj neka budu višnje.