Open top menu
ponedjeljak, 20. siječnja 2014.


Schwarzvald torta je jedan od poslastičarskih klasika, a popularna je u celom svetu. Njeno ime u prevodu znači “crna šuma”, a mi vam danas donosimo recept koji će vas savršeno poslužiti za vreme praznika.
Ova torta je savršen spoj šlaga, čokolade i višanja, pravi se u posebnim prilikama i retko ko joj može odoleti. Recept za ovu varijantu pronašli smo na Cookingchanel blogu.

Potrebni sastojci:

(Za 12 osoba)
Biskvit
  • 1 ½ šolja šećera
  • 1 ½ šolja brašna
  • ½ šolje kakao praha
  • 1 ¼ kašičice sode bikarbone
  • Malo soli
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • ¾ šolje malćenice
  • 1/3 šolje ulja
  • Kašičica vanila ekstrakta
  • ½ šolje vruće crne kafe
  • ¼ šolje ruma
biskvit

Sos od višanja
  • 3 šolje zamrznutih višanja
  • 2 kašike rakije ili likera od višanja
  • ¼ šolje šećera
  • 1 kašika skroba
sos

Šlag
  • 500 ml pavlake za šlag
  • ¼ šolje šećera u prahu
  • Kašika vanila ekstrakta
svarcvald1

Uključite rernu da se greje na 180C i pripremite dva okrugla kalupa za torte, namastite ih i prekrijte masnim papirom.
Brašno, šećer, kakao, sodu i so izmešajte u jednoj posudi. Jaja, mlaćenicu, ulje i vanilu mešajte mikserom dok se smesa potpuno ne sjedini. Mokre sastojke zatim pomešajte sa suvima, pa sve dobro izmešajte da dobijete smesu bez grudvica. Na samom kraju umešajte kafu i rum pa mutite još dva minuta.
Dobijeno testo podelite u kalupe i pecite u rerni oko 25 minuta.
Za sos od višanja, sve satojke pomešajte u manjoj posudi i stavite na laganu vatru na šporet da se sve krčka 10-ak minuta. Sos ohladite, umutite šlag sa šećerom i vanila ekstraktom pa krenite na slaganje torte.
svarcvald2

Na poslužavnik stavite jednu koru i bogato je premažite šlagom. Preko šlaga stavite sos od višanja pa sve ponovite sa drugom korom. Poslednji sloj neka budu višnje.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian