Potrebni sastojci:
Za testo:
350 g tamne čokolade
2 cela jaja
8 jaja odvojiti
350 g šećera
200 g mlevenih badema
Za fil:
200 g bele čokolade
200 g margarina
6 kašika slatke pavlake
50 ml. ruma ili extrat ruma, al ne 50ml nego 1/4 bočice
Za glazuru:
200 g mlečne čokolade
250 g margarina
2 kašike šećera u prahu
Obruč od čokolade:
200 g tamne čokolade ili mlečne
pek papir
Za testo:
350 g tamne čokolade
2 cela jaja
8 jaja odvojiti
350 g šećera
200 g mlevenih badema
Za fil:
200 g bele čokolade
200 g margarina
6 kašika slatke pavlake
50 ml. ruma ili extrat ruma, al ne 50ml nego 1/4 bočice
Za glazuru:
200 g mlečne čokolade
250 g margarina
2 kašike šećera u prahu
Obruč od čokolade:
200 g tamne čokolade ili mlečne
pek papir
Pripremanje:
Zagrejte rernu na 170 stepeni.
Otopite čokoladu na pari i ostavite da se prohladi. Ulupajte 2 jaja sa 8 žumanaca dok smesa ne bude penasta. Bademe sameljite.
Čokoladi postepeno dodavajte smesu od jaja, sipajte i mutite. Dodajte i bademe.
8 belanaca ulupajte u jak šne pa dodajte ih prethodnoj smesi. Obložite okruglu kalup sa papirom pa sipajte smesu, biće malo redja al tako treba.
Kad sipate smesu treba da vam bude tad visoka sa 4 prsta. Na 170 stepeni pecite sat ipo. Ohladite ga potpuno pa ga presecite.
Krem:
U šerpu stavite slatku pavlaku i belu čokoladu pa sve topite zajedno. Skinite sa vatre pa dodajte rum.
Ulupajte margarin sobne temperature pa njemu dodavajte ohladjen fil i mutite. ostavite 10 u frižider. Isecite testo na dva dela.
Stavite opet u onaj kalup gde ste pekli prvi deo kore pa istresite sav fil. Odgore poklopite sa drugom korom. Ostavite pola sata u frižideru.
Otopite mlečnu čokoladu a margarin ulupajte, sjedinite zajedno, dodajte šećer i sipajte na tortu.
Vratite u frižider na još pola sata, da se čokolada stegne. Kad se steglo skinite obruč.
Zatim, isecite traku od pek papira višlju od cele torte pa otopite čokoladu i namažite traku, traka treba da vam obuhvata celu tortu okolo.
Prislonite traku sa čokoladom na tortu. Neka ivice čokolade prelaze visinu. Ostavite dok se skroz ne ohladi pa skinite traku. To je dekoracija.
Zagrejte rernu na 170 stepeni.
Otopite čokoladu na pari i ostavite da se prohladi. Ulupajte 2 jaja sa 8 žumanaca dok smesa ne bude penasta. Bademe sameljite.
Čokoladi postepeno dodavajte smesu od jaja, sipajte i mutite. Dodajte i bademe.
8 belanaca ulupajte u jak šne pa dodajte ih prethodnoj smesi. Obložite okruglu kalup sa papirom pa sipajte smesu, biće malo redja al tako treba.
Kad sipate smesu treba da vam bude tad visoka sa 4 prsta. Na 170 stepeni pecite sat ipo. Ohladite ga potpuno pa ga presecite.
Krem:
U šerpu stavite slatku pavlaku i belu čokoladu pa sve topite zajedno. Skinite sa vatre pa dodajte rum.
Ulupajte margarin sobne temperature pa njemu dodavajte ohladjen fil i mutite. ostavite 10 u frižider. Isecite testo na dva dela.
Stavite opet u onaj kalup gde ste pekli prvi deo kore pa istresite sav fil. Odgore poklopite sa drugom korom. Ostavite pola sata u frižideru.
Otopite mlečnu čokoladu a margarin ulupajte, sjedinite zajedno, dodajte šećer i sipajte na tortu.
Vratite u frižider na još pola sata, da se čokolada stegne. Kad se steglo skinite obruč.
Zatim, isecite traku od pek papira višlju od cele torte pa otopite čokoladu i namažite traku, traka treba da vam obuhvata celu tortu okolo.
Prislonite traku sa čokoladom na tortu. Neka ivice čokolade prelaze visinu. Ostavite dok se skroz ne ohladi pa skinite traku. To je dekoracija.