Pripremate mnogo kuvanih jaja, pravite neki specijalitet ili ste jednostavno otvoreni za eksperimentisanje? Onda je vreme da isprobate ovaj trik za pripremanje kuvanih jaja.
Najjednostavnije rečeno – jaja kuvate u rerni. Možete ih staviti direktno na žicu ili poredati u kalupe za mafine.
Ako ih stavljate na žicu, stavite ispod žice veću tepsiju za slučaj da se dogodi da neko jaje pukne. (Mada se retko događa).
Rernu uključite na 160C, sačekajte da se zagreje, pa stavite jaja na žicu. Kuvajte ih na ovaj način pola sata. (Umesto na žicu, jaja možete staviti, svako posebno, u kalup za mafine, kao što je prikazano u videu. Kuvate ih na isti način).
Vadite ih uz pomoć krpe ili kuhinjske rukavice, pa ubacite u posudu sa ledom da biste zaustavili dalje kuvanje, a i lakše ćete ih oguliti. Neka odstoje u toj vodi 10-tak minuta. Izvadite ih iz “ledene kupke” i možete ih jesti odmah ili staviti u frižider.
Ukoliko se pojave smeđe tačkice na jajima to ne treba da vas brine, većina će ih nestati kada jaja stavite u vodu sa ledom.
Takođe, pošto su rerne obično različite, preporučljivo je da počnete sa tek nekoliko jaja, kada ih prvi put pravite na ovaj način. Ovo je važno da biste odredili temperaturu, koja je idealna kada je vaša rerna u pitanju.
Takođe, imajte na umu ovaj trik kada dođu uskršnji praznici i kada vam bude potrebno mnogo kuvanih jaja za farbanje.
Ovaj način kuvanja ima nekoliko prednosti, iako je potrebno duže vremena da ih pripremite nego kada ih kuvate u vodi. Naime, na ovaj način možete spremiti mnogo više jaja odjednom, kažu da imaju kremastiju strukuturu i lakše ih je oguliti.
Ovaj način kuvanja ima nekoliko prednosti, iako je potrebno duže vremena da ih pripremite nego kada ih kuvate u vodi. Naime, na ovaj način možete spremiti mnogo više jaja odjednom, kažu da imaju kremastiju strukuturu i lakše ih je oguliti.