Open top menu
utorak, 21. siječnja 2014.


Marcipan je smesa od badema i šećera koja nam može poslužiti kao nadev za torte i kolače, gotov slatkiš ili umesto fondan smese za ukrašavanje i oblaganje torti i kolača.
Marcipan smesu je mnogo lakše i jednostavnije napraviti kod kuće nego fondan, sastojci su dostupni svugde i mnogo je ukusniji.
Evo u nekoliko koraka uputstvo kako sami da napravite marcipan.

Za marcipan vam je potrebno:

  • 150 g. badema
  • 150 g. fino melevenog šećera
  • Jedno belance
Bademe balnširajte kratko u ključaloj vodi, ogulite ih od kožice i stavite na kuhinjski ručnik da se osuše.
Sameljite ih u blenderu (ako imate stari mlinac za kafu, još bolje), najmanje dva puta, dodajte malo šećera u prahu u bademe za vreme mlevenja, da pokupi vlagu.
Pomešajte bademe sa šećerom i dodajte belance (nemojte ga tući) polako umesite testo i dodavajte šećer dok ne dobijete tvrdu glatku smesu, spremnu za oblikovanje ili oblaganje torti i kolača.
Ovako gotov marcipan u frižideru može da stoji i do dve nedelje, po želji ga možete bojiti jestivim bojama.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian