Maskarpone sir je italijanska delicija, koja je čest sastojak mnogih slatkih i slanih jela. Nažalost, za naše uslove je još uvek preskupa i ne može svako da je priušti. LifePress magazin vas uči kako da napravite maskarpone sir sami, u sopstvenoj kuhinji.
Za domaći maskarpone vam ne treba niti neka posebna stručnost niti alat. Sve što vam je potrebno jeste punomasna pavlaka za kuvanje (neutralna), vinska kiselina, koju možete kupiti u svim poljoprivrednim apotekama, termometar, dve posude i gusta gaza ili pamučna pelena.
Na 4 šolje pavlake ide ¼ kašičice vinske kiseline.
Pavlaku zagrejavajte na pari, dok ne dostigne temperaturu od 180C. Nakon što je pavlaka dostigla temperaturu 180C skinite sve sa šporeta (ali ne sa pare) i mešajte pola minuta drvenom vrajačom. Nakon toga skinite posudu sa pare i mešajte još nekoliko minuta, dodajući vinsku kiselinu.
Dobijenu smesu cedite kroz veoma gustu tkaninu i ostavite da se cedi oko 12 sati na hladnom mestu, najbolje u fržideru preko noći.
Dobijeni sir podelite na 4 jednaka dela koja ćete zamotati u gazu i spremiti u posude za čuvanje hrane. Neka u frižideru stoji najmanje 12 sati pre prvog serviranja. Ovako pripremljen maskarpone sir u frižideru možete čuvati najviše nedelju dana.
Napomena: Vinsku kiselinu možete naći i pod imenom “tartaric acid”.