Open top menu
četvrtak, 23. siječnja 2014.


Spoj hrskavog testa koje se topi u ustima i divne lagane kreme u kombinaciji sa voćem su užitak za svako nepce. Iako kreme uglavnom nisu preterano komplikovane da se naprave, prhko testo može biti pravi izazov, evo kako da ga, korak po korak, dovedete do savršenstva.
Čitajući i pretraživajući mnoge sajtove sa receptima na engleskom jeziku često smo nailazili na takozvani „pie crust“ ili kako bismo mi rekli prhko testo koje je baza za mnoge slasne pite, ali u većini prodavnica i tržnih centara kod nas nema da se kupi gotovo prhko testo. Upravo iz tog razloga za vas smo pronašli način kako da ga korak po korak napravite sami.
Glavna tajna do uspešnog prhkog testa je da ga ne mesite previše.
prhko testo1



1. Pomešajte  1 ¼ šolje višenamenskog brašna (zapremina šolje neka bude 250 ml), kašičicu šećera i ½ kašičice soli. ¼ šolje hladnog putera iseckajte na kockice i stavite u brašno.
2. Smesu stavite u blender ili rukama utrljavajte brašno i puter da dobijete teksturu hlebnih mrvica, bez velikih komada putera i grudvica. Brašnu dodajte 3 kašike hladne vode i uz pomoć viljuške formirajte testo, oblikujte kuglu, zamotajte je u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
prhko testo2

3. Uključite rernu da se greje na 210C. Radnu površinu pospite brašnom i valjajte testo da dobijete krug prečnika 30-ak centimetara. Testo pospite brašnom zamotajte oko oklagije i prebacite u okrugli kalup za pite.
4. Testo prstima utisnite u kalup, da sve udubine (ako ih ima) budu popunjene sa testom.
prhko testo3

5. Stavite testo nakratko u frižider, a nakon tog ga izbodite sa viljuškom, prekrijte sa folijom i na foliju stavite manji kalup za pite ili naspite pasulj, da se testo ne bi podizalo za vreme pečenja i pecite 15 minuta, nakon toga skinite foliju i „uteg“ i pecite još 8-10 minuta. Punite sa kremom po želji.


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian