Open top menu
četvrtak, 30. siječnja 2014.



Potrebni sastojci:
Podloga:
150 gr pšeničnog brašna
125 gr petit beurre keksa s čokoladnim prelivom
75 gr šećera
125 gr maslaca
2 kašičice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera

Testo:
200 gr pšeničnog brašna
3 kašičice praška za pecivo
15 gr kakaoa
125 gr šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 gr jogurta

Prvi fil:
100 gr mlečne čokolade sa jogurtom
500 gr jagoda
50 gr šećera
7 listova bele želatine
400 gr vrhnja za šlag

Drugi fil:

3 lista bele želatine
400 gr jogurta
75 gr šećera
100 gr tamne čokolade

Za ukrasavanje:
75 gr tamne čokolade
1 kašičica ulja
100 gr omanjih jagoda


Pripremanje:
Petit beurre kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa zatvorenu vrećicu izdrobite valjkom za testo.
Pripazite da keks izdrobite u komadiće, a ne u mrvice. Brašnu dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i maslac.
Sve dobro izmešajte električnim mikserom.
U smesu, na kraju, dodajte udrobljene petit beurre kekse i sve lagano izmešajte.
Radnu podlogu pospite brašnom i razvaljajte testo,lim za pečenje obložite papirom.
Testo:
Pomiješajte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo pa sve zajedno istresite u posudu.
Dodajte ostale sastojke i izradite testo neprestano mešajući mikserom na najvećoj brzini oko 3 minute.
Dobivenu smesu testa ravnomerno rasporedite preko podloge u limu za pečenje
Pećnicu prethodno zagejte na 180 C.
Kolač pecite 20 minuta,Ispečeno testo ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Prvi fil:

Čokoladu nastružite nožem za guljenje povrća, a jagode operite i ostavite da se ocede.
Oceđene jagode očistite, narežite na komadiće i dodajte šećer.
Listiće želatine namočite prema uputama na omotu. Vrhnje za šlag tucite dok ne dobijete čvrst sneg.
Namočenu želatinu lagano istisnite i otopite u malom loncu na slaboj vatri, ali pripazite da ne prokuva.
Otopljenu želatinu umešajte u prethodno pripravljeni šlag.
U smesu sa šlagom i želatinom dodajte naseckane jagode i naribanu čokoladu i sve lagano izmešajte.
Tako pripravljen fil ravnomjerno raspodijelite po testu i poravnajte.
Testo premazano filom ostavite u hladnjaku oko 2 sata.

Drugi fil:

Želatinu namočite prema uputama sa omota.
Čokoladu razlomite na komadiće i u malom loncu rastopite na pari uz stalno mešanje na slaboj vatri.
Jogurt pomešajte sa šećerom.
Želatinu otopite na slaboj vatri pa pomešajte sa malo zašećerenog jogurta i sve dobro izmešajte.
Smjesu sa želatinom dodajte u posudu sa preostalim jogurtom.
Na kraju umešajte otopljenu čokoladu i sve dobro izmešajte.
Ovaj drugi fil ravnomjerno rasporedite po prvom filu i poravnajte.
Stavite pripravljene čokoladne šnite sa jagodama u hladnjak na još dodatnih 2 sata hlađenja.

Ukrašavanje:

Čokoladne šnite sa jagodama narežite na pravilne kocke.
Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa je sa uljem otopite na pari.
Sa nekoliko kapljica otopljene čokolade ukrasite svaku kockicu kolača.
Na još tekuću čokoladu na svakom kolaču položite omanje oprane, očišćene i osušene jagode
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian