Open top menu
srijeda, 29. siječnja 2014.



To što su topliji meseci daleko iza nas, ne znači da ne možemo praviti voćne poslastice i kolače. Donosimo vam recept za divnu kremastu pitu sa bananama.
Banane su veoma zahvalno voće koje većina dece obožava i ako se odlučite na kolač koji u svom sastavu krije banane sigurno nećete pogrešiti.

Potrebni sastojci:

Za koru:
  • 2 šolje izmrvljenig graham krekera
  • ¼ šolje šećera
  • Kašičica cimeta
  • Kašicica mlevenog đumbira
  • ½ šolje otopljenog putera
Za kremu
  • Kesica želatina
  • Šolja šećera
  • 6 žumanaca
  • ¾ šolje hladne vode
  • ¼ šolje ruma
  • 2 šolje slatke pavlake
Za preliv
  • 4-5 banana, iseckanih na tanke kolutove
  • Kašika limunovog soka
  • ½ šolje soka kompota od marelica
  • 3 kašike ruma
  • Šolja slatke pavlake pomešana sa kašikom ruma
Rernu uključite da se greje na 170C, a kalup za pite namastite.
U posudi srednje veličine izmešajte graham krekere, šećer, cimet i đumbir, sve dobro izmešajte pa dodajte otopljeni puter dok se sve ne sjedini i sve mrvice budu obložene.
Dobijenu smesu utisnite u kalup za pite, ravnomerno po dnu i po stranicama i stavite da se peče 8-10 minuta.
Dok se kora peče vi krenite na pripremu kreme. U manju posudu stavite želatin sa par kašika vode, dobro promešajte pa ostavite sa strane. U posebnoj posudi mutite žumanca, rum, hladnu vodu i šećer, pa sve stavite na šporet i kuvajte 10-13 minuta na laganoj vatri, konstantno mešajući. Na samom kraju ubacite želatin da se otopi, ako želatin prokuva gubi moć želiranja i zato morate biti pažljivi. Kad se želatin otopio, kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi sat vremena, a nakon toga je pomešajte sa slatkom tučenom pavlakom i sve prelijte preko ohlađene kore. Ostavite da se hladi u frižideru tri sata.
banane2

Nakon što se krema ohladila izrezane banane složite preko kreme i premažite ih limunovim sokom. U manjoj posudi pomešajte sok iz kompota i 3 kašike ruma, pa tom mešavinom premažite banane.
Na sam vrh pite stavite kuglu tučene pavlaka pomešane sa malo ruma.
Napomena: Ova pita je verzija za odrasle pošto sadrži dosta ruma, a vi ukoliko želite napraviti pitu koju će moći jesti i deca, rum zamenite ekstraktom banane.


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian