Praline spadaju među omiljene “grešne” slastice. Baš ove marcipan praline ćete obožavati, jer su vrlo ukusne i vrlo jednostavne za izraditi.
Ovaj desert se pojavljuje među slavnim poslastičarima i među gospodom još u 17. veku. Isprva je označavao kombinaciju lešnika i šećernog sirupa. Tek nešto kasnije u priču se uključila i čokolada (kao omotač).
Čokolatijeri su od pralina napravili neku vrstu kulinarske umetnosti. To je posebno izraženo u Francuskoj, koja se smatra zemljom pralina, a najpopularnija je kombinacija kvalitetne čokolade i karamelisanog nugata. Praline i danas važe kao jedan od najlepših i najromantičnijih poklona.
Dosta o pralinama – da se bacimo na recept?
Sa ovim sastojcima ćete dobiti 50 do 80 pralinica, a mogu da traju i do 4 sedmice. Na blogu Maraswunderland, gde smo pronašli recept, tvrde da oni koji baš i ne vole kafu ne bi trebalo da prave ove praline. A mi im predlažemo da umesto “praha” za espresso kafu upotrebe kakao ili čokoladu u prahu.Sastojci:
- 400 gr marcipana
- 80 gr šećera u prahu
- 40 gr mlevene espreso kafe
- 600 gr čokolade za kuvanje (ili neke druge)
- Za ukras: mlevena espreso kafa i zrna kafe (ili neki orašasti plodovi)
Marcipan stavite u posudu i dodajte šećer, pa mlevenu espreso kafu. Sve dobro izmešajte da se sjedini. Dobijenu marcipan smesu razvaljajte u pravougonik debljine 1,5 cm (ili tanje, u zavisnosti kakve praline želite). Režite pravougaonik na trakice širine 1,5 cm, pa onda u romboidne komadiće. Ostavite da odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi.
Čokoladu izlomite, pa otopite na pari. Neka se malo ohladi (do 30C). Umačite marcipan praline u čokoladu, pa ih redajte na kuhinjsku žicu da se cede (ispod žice obavezno stavite komad papira zbog kapanja). Pre nego se čokolada u potpunosti stvrdne ukrasite praline espreso prahom ili orašastim plodovima.
Ostavite da se stvrdnu, pa čuvajte u frižideru.