Jeste li čuli za tortu pod imenom Red velvet ili u našem slobodnom prevodu Crveni somot?
Ovo je ultrapopularni kolač koji osim što je atraktivnog izgleda je veoma ukusan, topi se u ustima.
Ova torta je recept američkih južnjaka, a s vremenom je postala apsolutni hit u celoj državi pa i šire. Još 20-tih godina postala je zaštitnički znak hotela Astoria u Njujorku, a 50-ih i 60-ih godina postaje veoma popularna i u Kanadi.
Kažu da je njena prepoznatljiva crvena boja nastala slučajno, hemijskom reakcijom između kakaa i mlaćenice (buttermilck), a danas se za njenu boju koriste uglavnom jestive boje za kolače, a imamo i Red velvet mafine, kapkejkse i kolačiće…
Za ovu tortu potrebno vam je:
Za testo:
- 250 g brašna
- 2 jajeta
- 1 kašika kakaa
- 115 g maslaca
- 300 g šećera
- 240 ml Buttermilck/mlaćenice ili jogurta sa manje masnoće
- 2 kašike crvene jestive boje za kolače
- 1 kašika octa
- 1 kašičica sode bikarbone
- Malo soli
Krema
- 360 ml slatke pavlake
- 230 g svežeg sira
- 230 g maskarpone/krem sira
- 1 kašičica vanilin šećera
- 115 g šećera u prahu
U jednoj posudi izmešajte suve sastojke brašno, kakao, so… U drugoj izmešajte buttermilck (jogurt) sa jestivom bojom, a u trećoj penasto umutite maslac sa šećerom i ekstraktom od vanile, zatim dodajte jaja, jedno po jedno.
U maslac naizmenično sipajte brašno i jogurt, te sve izmešajte da dobijete glatku smesu.
U jednoj šolji sodu bikarbonu pomešajte sa octom pustite da se zapeni pa dodajte testu i dobro promešajte
Ovu smesu podelite u dva jednaka kalupa i pecite 25 minuta na 175 stepeni Celzijusovih.
Ohlađene biskvite stavite u zamrzivač na kratko da se stisnu pa ih, svaki, prerežite na pola.
Za kremu izlupajte slatku pavlaku u šlag, a u drugoj pomešajte sveži i krem sir sa šećerom, pa sve sjedinite u glatku kremu.
Između kora tortu bogato prmažite kremom pa na kraju celu tortu premažite kremom i ukrasite po želji.