Open top menu
utorak, 21. siječnja 2014.


Sve što vam je potrebno da napravite domaći rikota sir jeste mleko, limunov sok i otprilike pola sata vašeg vremena. Šta kažete?
Rikota je popularni italijanski sveži sir koji je za naše uslove poprilično skup, ali sa ovim receptom više nećete imati potrebe da ga kupujete jer je način na koji ga možete napraviti sami više nego jednostavan.

Potrebni sastojci:

  • 2 l punomasnog mleka
  • Sok od dva limuna ili 1/3 šolje destilovanog belog sirćeta
  • Kašičica soli
Mleko zagrejte do otprilike 93C (bilo bi poželjno da imate termometar) u posudi na šporetu. Kada mleko počne da se peni i polako otpušta paru dodajte limunov sok (sirće) i so pa sklonite sa šporeta. Pazite da mleko ne provri.
Ostavite posudu sa mlekom da odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta, a nakon tog vremena već ćete moći primetiti grudvice koje se stvaraju u mleku i da se odvaja žućkasta, vodenasta sirutka.



rikota

Sa drvenom kašikom prođite kroz mleko i ako primetite da je ostalo još dosta mleka koje se nije usirilo dodajte još kašiku limunovog soka ili sirćeta i pričekajte još koji minut.
rikota2

Nakon toga procedite sir kroz gustu tkaninu, dobro zavežite i ostavite da se cedi 10-60 minuta u zavisnosti koliko suv sir želite.
Ovako pripremljen rikota sir možete čuvati u frižideru do nedelju dana.


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian