Interesantno je kako veliki proizvođači prehrambenih namirnica veoma efektno ubeđuju ljude širom svete da kupe i koriste njihove proizvode iako većinja nih sadrži supstance gotovo pogubne za ljudsko zdravlje. Otkrivamo zdrave zamene za nezdrave namirnice.
Ne biste verovali koliko je jednostavno tu nezdravu, konzervisanu hranu zameniti zdravijim opcijama. Donosimo vam nekoliko zdravih zamena za nezdrave namirnice koje redovno kupujemo i koristimo.
Zamenite konzervisani paradajz koji sadrži visok nivo BPS i BPA supstanci
Zaštitni sloj kojim se oblažu konzerve dokazano sadrži bisfenol – A, sintetički estrogen koji je povezan sa nastankom srčanih obolenja, povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom pa čak i gojaznošću.
Kao zamenu koristite sveži zamrznuti paradajz
Zamrzavanje paradajza je mnogo jednostavnije nego priprema paradajz sosa, a možte ga zamrzavati celog sa korom, izrezanog, mlevenog pa čak i skuvanog. U svakom slučaju najbolje je da ostavite koru jer ona sadrži najviše karotenoida.
- Zamrznuti paradajz možete koristiti za sva jela koja zahtevaju paradajz.
- Paradajz je najbolje ne začiniti pre zamrzavanja.
- Najbolje paše u supama, sosevima i gulašima.
- Kao i svo zamrznuto povrće i paradajz možete čuvati najviše osam meseci u zamrzivaču.
Možete zamrznuti i kuvani paradajz. Pradajz ogulite, očistite, operite, izrežite na veće komade stavite u posudu i kuvajte 10-20 minuta dok ne omekša. Ostavite da se ohladi pa pakujte u vrećice ili plastične posude i zamrznite.
Umesto kupovnih slatkiša napravite domaće
Čokoladica od pekan oraha i višanja
Potrebni sastojci:
- 112 g tamne čokolade
- 3 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike meda
- ¼ kašičice tečne stevije
- ¼ šolje pekan oraha (ili običnih)
- ¼ šolje sušenih višanja isečenih na pola
Orahe tostirajte u rerni nekoliko minuta. Čokoladu otopite na pari, a sa kokosovim uljem namastite mali četvrtasti kalup, stranica 20 centimetara.
Po kalupu ravnomerno rasporedite sušene višnje i orahe. U otopljenu čokoladu umešajte steviju i med, dobro promešajte pa pospite preko oraha i višanja. Satavite u frižider da se stvrdne i režite na prutiće.
Ovaj recept je samo jedan u nizu zdravih poslastica koje možete jesti bez griže savesti i bez bojazni od štetnih supstanci.
Zamenite kupovni preliv za salate domaćim
Flaširani prelivi za salate su uglavnom prepuni nezdravih masti, soli, šećera, veštačkih ukusa i boja. Ironija je da salatu jedemo da bismo bili zdravi pa je blago rečeno upropastimo prelivima koji su sve osim zdravi.
Preporučujemo vam da napravite jednostavan preliv za salatu kojeg uvek možete imati u svojoj kuhinji.
Lagani preliv od limuna
Potrebni sastojci:
- Šolja maslinovog ulja
- 1/3 šolja svežeg limunovog soka
- ¼ šolja tople vode
- Kašičica morske soli
- Nekoliko kapi tečne stevije
Po želji dodajte:
- Bosiljak
- Majoran
- Ruzmarin
- Svežu mentu
Sve sastojke stavite u blender i mešajte dok ne dobijete glatki preliv. Preliv uspite u teglu i čuvajte u frižideru.
Umak za povrće, rižu i salate
Ako na zdrav način želite obogatiti ukus barenog povrća, riže ili testenine bez upotrebe kupovnih soseva probajte ovaj koji vam preporučujemo.
Potrebni sastojci:
- ½ šolja bundevinih semenki
- 1-2 kašike soja sosa
Semenke bundeve pržite na tavi dok ne puste aromu i dobiju lepu boju. Skinite ih sa šporeta, dodajte soja sos, promešajte i začinite vaše jelo.
I još nekoliko malih saveta
Umesto zalogaja obogaćenih slaninom grickajte dobro posoljene orašaste plodove i smenke.
Umesto kokica iz mikrotalasne napravite kokice na staromodan način u šerpi, da se čuje kako pucketaju. Pored toga što su zdravije deci će biti interesantno da gledaju kako nastaju kokice.