Open top menu
utorak, 25. veljače 2014.

Često vam se događa da vam se kuvanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu?

Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih greška prilikom kuvanja te ih ubuduće svakako izbjegavajte.
 Ne koristite lonce i tiganje u pravoj veličini 
Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Iako vam se možda čini da je lakše oprati manji  tiganj, korišćenje premalih posuda za kuvanje može upropastiti cio obrok. Naime osnovno pravilo je: što je posuda u kojoj kuvate veća,
 to će jelo ispasti bolje. Zato koristite što veći lonac, najširi tiganj te najveći pleh ili tepsiju za pečenje u rerni, piše Huffington Post.
 Ne pripremate se
 Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo i prije nego što pročitamo cio recept do kraja. Međutim neka malo komplikovanija jela ipak zahtijevaju pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u kuhinji nastaje haos, a nerijetko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se drugo još uvijek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept, pripremite sastojke i napravite strateški plan. 
Zaboravljate da kuvate 
Dok kuvate sos ili tjesteninu, pokušavate više stvari da obavite odjednom te u isto vrijeme
 usisate, obrišete pod ili pak napunite veš mašinu. Međutim ubrzo nakon toga počinjete da
 osjećate neprijatan miris, a samo jedan pogled prema šporetu otkriće katastrofu. U tom
 slučaju ili nemojte da radite više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas podsjetiti
da treba baciti pogled na šporet.
Hrana koja kipi
Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na šporetu, stvarajući haos i prljajući
 cijelu kuhinju? Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite šerpu na oku i na
 vrijeme smanjite temperaturu kako biste spriječili kipljenje.
Ne probate hranu za vrijeme kuvanja
Nerijetko kuvajući, posebno neko uobičajeno jelo, potpuno zaboravljamo da probamo
 njegov ukus. Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na sto i doživljavajte
 šok. Kako biste izbjegli to neprijatno iznenađenje i na vrijeme izbjegli katastrofu, za vrijeme
 kuvanja probajte hranu i tako ćete najbolje znati potreban odnos začina.
Ne miješate tjesteninu
Ako tjesteninu samo ubacite u vodu koja vri i kada izgleda kuvano samo je istresete u
 cjediljku, na ivici ste prave katastrofe. Naime tjesteninu je potrebno promiješati. Ukoliko
 preskočite miješanje, vaš obrok bi mogao da se pretvori u čudnu, ljepljivu smjesu.
Pečete hladno meso
Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi bar
 deset do dvadeset minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne
 navodi u receptima jer se podrazumijeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka
lako može dovesti do neravnomerno pečenog ili pak nedovoljno pečenog mesa.
Jedete meso čim ga izvadite iz rerne
Pečena piletina ili pak šnicle pečene u rerni stvarno izgledaju primamljivo, ali ne bi ih
trebalo odmah servirati. Naime sječenje odmah nakon vađenja iz rerne isušiće meso jer
 će iscuriti svi njegovi sokovi. Zato nakon pečenja i prije posluživanja ostavite meso da
odstoji nekoliko minuta.
Neravnomerno naseckano povrće
Ako ste nasekli povrće u desetak različitih veličina, ono neće moći ravnomjerno da se
kuva ni peče. Zato odlučite želite li da sjeckate povrće na veće ili manje parčiće te ga
naseckajte ravnomjerno, na kockice, kružiće ili pak trougliće. Pored toga, samo jelo će
znatno bolje izgledati, prenosi T portal.
Sve kuvate na najvećoj temperaturi
Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj temperaturi, a najjače temperatura
se koristi samo u posebnim slučajevima. Zbog toga koristite najveću temperaturu samo
 kada želite nešto dobro i kratko da propržite.

(S MEDIA )
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian