Često vam se događa da vam se kuvanje obroka pretvori u potpunu katastrofu, a hrana češće završi u kanti za smeće nego na stolu?
Ne očajavajte, dobro proučite neke od najčešćih greška prilikom kuvanja te ih ubuduće svakako izbjegavajte.
Ne koristite lonce i tiganje u pravoj veličini
Upravo je to jedna od najčešćih grešaka u kuhinji.
Iako vam se možda čini da je
lakše oprati manji tiganj, korišćenje
premalih posuda za kuvanje može
upropastiti cio obrok. Naime
osnovno pravilo je: što je posuda u
kojoj kuvate veća,
to će jelo ispasti
bolje. Zato koristite što veći lonac, najširi tiganj te najveći pleh ili
tepsiju za pečenje u rerni,
piše Huffington Post.
Ne pripremate se
Vrlo često se događa da počnemo da kuvamo i prije nego
što pročitamo cio recept do kraja. Međutim neka malo komplikovanija jela ipak zahtijevaju
pripremu i planiranje. Kada ne planirate, vrlo lako u
kuhinji nastaje haos, a nerijetko se događa i da se jedno jelo ohladi dok se
drugo još uvijek kuva. Zato pažljivo pročitajte recept,
pripremite sastojke i napravite strateški plan.
Zaboravljate da kuvate
Dok kuvate sos ili tjesteninu, pokušavate više stvari da
obavite odjednom te u isto vrijeme
usisate, obrišete
pod ili pak napunite veš mašinu. Međutim ubrzo nakon toga počinjete da
osjećate
neprijatan miris, a samo jedan pogled prema šporetu otkriće katastrofu. U tom
slučaju ili
nemojte da radite više stvari odjednom ili pak uključite alarm koji će vas
podsjetiti
da treba baciti pogled na šporet.
Hrana koja kipi
Koliko puta vam se dogodilo da vam hrana iskipi na
šporetu, stvarajući haos i prljajući
cijelu kuhinju?
Ukoliko ne želite da vam se to stalno ponavlja, držite šerpu na oku i na
vrijeme smanjite
temperaturu kako biste spriječili kipljenje.
Ne probate hranu za vrijeme kuvanja
Nerijetko kuvajući, posebno neko uobičajeno jelo, potpuno
zaboravljamo da probamo
njegov ukus.
Pretpostavljajući da je sve ispalo dobro, stavljate hranu na sto i
doživljavajte
šok. Kako biste
izbjegli to neprijatno iznenađenje i na vrijeme izbjegli katastrofu, za vrijeme
kuvanja probajte
hranu i tako ćete najbolje znati potreban odnos začina.
Ne miješate tjesteninu
Ako tjesteninu samo ubacite u vodu koja vri i kada
izgleda kuvano samo je istresete u
cjediljku, na
ivici ste prave katastrofe. Naime tjesteninu je potrebno promiješati. Ukoliko
preskočite
miješanje, vaš obrok bi mogao da se pretvori u čudnu, ljepljivu smjesu.
Pečete hladno meso
Kada je u pitanju pečenje mesa, trebalo bi ga ostaviti da
odstoji na sobnoj temperaturi bar
deset do dvadeset
minuta, a to se posebno odnosi na velike komade. Ovaj trik se često ne
navodi u receptima
jer se podrazumijeva da ga znate. Međutim preskakanje ovog koraka
lako može dovesti do neravnomerno pečenog ili pak
nedovoljno pečenog mesa.
Jedete meso čim ga izvadite iz rerne
Pečena piletina ili pak šnicle pečene u rerni stvarno
izgledaju primamljivo, ali ne bi ih
trebalo odmah servirati. Naime sječenje odmah nakon
vađenja iz rerne isušiće meso jer
će iscuriti svi
njegovi sokovi. Zato nakon pečenja i prije posluživanja ostavite meso da
odstoji nekoliko minuta.
Neravnomerno naseckano povrće
Ako ste nasekli povrće u desetak različitih veličina, ono
neće moći ravnomjerno da se
kuva ni peče. Zato odlučite želite li da sjeckate povrće
na veće ili manje parčiće te ga
naseckajte ravnomjerno, na kockice, kružiće ili pak
trougliće. Pored toga, samo jelo će
znatno bolje izgledati, prenosi T portal.
Sve kuvate na najvećoj temperaturi
Hrana se po pravilu kuva na niskoj ili srednje jakoj
temperaturi, a najjače temperatura
se koristi samo u posebnim slučajevima. Zbog toga
koristite najveću temperaturu samo
kada želite nešto
dobro i kratko da propržite.
(S MEDIA )