SASTOJCI
250 g maslaca
250 ml suncokretovog ulja
2 žlice meda
½ kg sjeckanih oraha
½ kg mljevenih oraha
na vrh noža cimeta
1 kg šećera
1 kg gotovog tijesta za baklavu
250 ml mlijeka
2 limuna
1 štapić vanilije
PRIPREMA BAKLAVE
Istopite maslac sa uljem, mlijekom i medom.
Pomiješajte sjeckane i mljevene orahe, cimet i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položite 3 lista gotovog tijesta za baklave
koje ste poprskali smjesom sa istopljenim maslacem. Treći list tijesta
posipajte sa mješavinom od oraha.
Nastavite na način da redate po 2 poprskana lista tijesta
kojima slijedi mješavina od oraha dok ne potrošite sve orahe. Završite redanje
sa 3 poprskana sloja tijesta.
Premažite zadnji sloj s malo mlijeka pa nožem razrežite
baklavu prvo na kocke, a potom i dijagonalno na trokute.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 140° C oko 45 minuta
ili dok baklava ne poprimi brončano-smeđu boju.
Dok se baklava peče, u loncu srednje veličine, pomješajte
preostalih 750 g šećera pa nalijte vode koliko je potrebno da pokrije
šećer 1-2 cm iznad površine. Očistite
štapić vanilije i limune narežite na ploške pa dodajte u vodu sa šećerom. Sve
prokuhajte oko 10 minuta. Sirup za preljev ne smije biti rijedak.
Pečenu baklavu odmah prelijte sa ohlađenim sirupom i na 10
minuta pritisnite sa drugim limom za pečenje kako bi se kore izravnale.
Baklavu ohladite barem 12 h prije posluživanja.
Kolaci.eu