Open top menu
srijeda, 19. veljače 2014.

Nepažljivo pripremljeno jelo može biti škodljivo, pa čak i opasno po život. Da biste izbjegli trovanje hranom, trebate je pravilno pripremiti, a ostatke na vrijeme spremiti u hladnjak ili zamrzivač. No, postoji hrana koja je otrovna sama po sebi.


Specijaliteti koji imaju i svoju otrovnu stranu

1. Gljive - ako ih berete sami, ne zaboravite da je oko pet posto gljiva otrovno.

2. Rabarbara - zeleni listovi sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli dobiti bubrežne kamence, a ako pojedete veću količinu, to može biti i kobno.

3. Grah - sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sustava analogno ljudskim antitijelima. Samo tri nekuhana graha mogu izazvati povraćanje i proljev.

4. Jabuke - koštice im sadrže cijanid. Ako ih pojedete u većim količinama, možete povratiti.

5. Rajčica - peteljka, list i zeleni dio na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može se koristiti u kontroli štetočina.

6. Krumpir - zeleni krumpir sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su rijetki, ali su ipak zabilježeni.

7. Trešnje - koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste povraćati, imati poteškoće s disanjem, pa čak i zatajenje bubrega.

8. Brazilski oraščići - hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti (1.000 puta veća koncentracija radija nego u nekoj drugoj hrani).

9. Muškatni oraščić - poznati halucinogen. Može dovesti do specifične psihoze koja je povezana s osjećajem sigurne propasti.

10. Riba nadimalica (Pufferfish) - japanska delikatesa može dovesti do paralize i smrti. Kuhari treniraju dvije do tri godine da bi je naučili pripremiti.


(MAGAZIN.NET.HR)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian