Open top menu
srijeda, 26. veljače 2014.




Sastojci :

1 kg kora za baklavu
500 grama isjeckanih oraha
250 grama prezle
pola litra ulja
250 grama maslaca ili margarina


Za agdu :

1,500 gr. šećera
1 kesica vanilin šećer
pola limuna
1 litar vode

Priprema :

Treba prvo izbrojati koliko ima listića kore tako da znate otprilike kolko da stavljate oraha da ne bi ostali bez njih prikraju što može često da se desi.
Znači ovako podmazati prvo pleh najveći što može da stane u štednjaku i staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu isto tako poprskati i tako 4 put uraditi znači 4 kor su prazne samo premazane sa uljem, onda počinjemo sa orasima poprskamo sa orasima i sa prezlom tako sljedeće sve kore ,znači svaku koru prvo pouljimo pa pospemo sa orasima i prezlom i na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore da prekrijemo sve ovo ,maslac treba rastopiti i preliti preko gotove baklave , Izrežite po želji kako hoćete prije pečenja i onda prekrijte sa jednom cijelom korom to jest ne izrezanom da bi čvrsto držala one izrezane da se ne izdignu .Staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 250 stepeni i odmah smanjiti na 150 stepeni da ne izgori nego da se tiho peče,  peći oko 40 minuta i onda treba jedno da je vruće  agda ili baklava pa kako volite sami ja lično prvo skuham agdu i ona se hladi dok slažem baklavu.Zatim kad je pečena baklava prvo skloniti onu cijelu koru neizrezanu pa malo sa rukom poprskati običnom vodom da bi ostala mekana baklava a onda sa agdom.I tako ostaviti da stoji najmanje jedan dan da dobro upije agdu ,što duže stoji sve je bolja i ukusnija.

Prijatno :)

Izvor: http://www.tortekolaci.bloger.index.hr/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian