Sastojci :
1 kg kora za baklavu
500 grama isjeckanih oraha
250 grama prezle
pola litra ulja
250 grama maslaca ili margarina
Za agdu :
1,500 gr. šećera
1 kesica vanilin šećer
pola limuna
1 litar vode
Priprema :
Treba prvo izbrojati koliko ima listića kore tako da
znate otprilike kolko da stavljate oraha da ne bi ostali bez njih prikraju što
može često da se desi.
Znači ovako podmazati prvo pleh najveći što može da stane
u štednjaku i staviti jednu koru pa je malo poprskati sa uljem i onda drugu
isto tako poprskati i tako 4 put uraditi znači 4 kor su prazne samo premazane
sa uljem, onda počinjemo sa orasima poprskamo sa orasima i sa prezlom tako
sljedeće sve kore ,znači svaku koru prvo pouljimo pa pospemo sa orasima i
prezlom i na kraju isto kao na početku ostavimo 4 prazne kore da prekrijemo sve
ovo ,maslac treba rastopiti i preliti preko gotove baklave , Izrežite po želji
kako hoćete prije pečenja i onda prekrijte sa jednom cijelom korom to jest ne
izrezanom da bi čvrsto držala one izrezane da se ne izdignu .Staviti da se peče
u zagrijanoj rerni na 250 stepeni i odmah smanjiti na 150 stepeni da ne izgori
nego da se tiho peče, peći oko 40 minuta
i onda treba jedno da je vruće agda ili
baklava pa kako volite sami ja lično prvo skuham agdu i ona se hladi dok slažem
baklavu.Zatim kad je pečena baklava prvo skloniti onu cijelu koru neizrezanu pa
malo sa rukom poprskati običnom vodom da bi ostala mekana baklava a onda sa
agdom.I tako ostaviti da stoji najmanje jedan dan da dobro upije agdu ,što duže
stoji sve je bolja i ukusnija.
Prijatno :)
Izvor: http://www.tortekolaci.bloger.index.hr/
Izvor: http://www.tortekolaci.bloger.index.hr/