Ako vas je neko obradovao prelijepim buketom ili ste
cvijeće ubrali u svojoj bašti, sigurno želite da vaš cvjetni aranžman što duže
traje. Pitate se kako da sačuvate odnosno produžite svježinu rezanom cvijeću.
To je zaista jednostavno, ukoliko se pridržavate sljedećih uputstava.
Temperatura prostorije je jedan od najvažnijih činilaca
za uspješno održavanje rezanog cvijeća. Važno je da prostorija u kojoj se
cvijeće čuva ne trpi veće promjene temperature, pošto ono stvara kondenzaciju
vode na laticama, a to dovodi do početka truljenja. Većina cvjetnih vrsta traži
nižu temperatru, a ukoliko se opredjeljujete za određene vrste dobro da je sa
se upoznate s uslovima koje one traže.
Dalje od promaje i izvora toplote – Rezano cvijeće ne
treba držati u blizini izvora toplote (radijator, TA peć, grijalica ili
šporet). Treba znati i da je većinu vrsta neophodno zaštititi od promaje, a to
znači da cvijeće ne smije biti izloženo direktnom udaru vazduha u hodnicima ili
ispod rashladnih uređaja. Strujanje vazduha i povišena temperatura smanjuju
vlažnost vazduha zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode preko površine
biljnih organa, a to dovodi do bržeg uvenuća. Ukoliko ste u mogućnosti da
izaberete mjesto gdje će se vaše cvijeće u vazi ili cvjetni aranžman duže
održati, opredijelite se za hladniju prostoriju bez jačeg strujanja vazduha.
Voda uvijek mora biti čista i svježa, a to znači bogata
kiseonikom. Treba je mijenjati često, leti svakodnevno, a u zavisnosti od
potrebe i više puta na dan. Na taj način se sprečava pojava bakterija i algi
koje se, razvijaju na cvjetnim stabljikama i na zidovima posude i ostaju u vodi
čineći je mutnom, zaprljanom i često – neprijatnog mirisa. Treba voditi računa
i o nivou vode u posudi, jer on utiče na fiziološke procese biljke. Poznato je
da je svakoj vrsti potreban precizno određen nivo vode, pa je zato
preporučljivo da se svaka cvjetna vrsta drži u zasebnoj posudi sa vodom. Ruža,
na primjer, traži što više vode, dok je gerberu potreban nivo vode visine dva
do tri prsta.
Vaza takođe može imati značajan uticaj na vijek vašeg
rezanog cvijeća. Pobrinite se da prije sipanja vode posudu dobro operete. Ona
mora biti čista i kod promjene vode – zapamtite, zamijenjena voda u neopranoj
vazi nema nikakvog značaja. Bakterije i alge koje se lijepe na zidove vaze i
cvjetne drške umiju da budu vrlo uporne, pa je potrebno temeljno čišćenje vaze,
a drške treba kratko pustiti pod mlaz vode da se isperu. Najbolje je
dezinfikovati posudu nekim sredstvom koje će odstraniti mikroorganizme koji
zagađuju vodu. Važno je i da vaza bude odgovarajuće veličine – širine i visine,
kako bi cvijeće u njoj bilo komotno smješteno i dobijalo dovoljno vode, vazduha
i svjetlosti.
Po mogućstvu izbjegavajte metalne vaze, jer one mogu
dovesti do bržeg propadanja cvijeća. Priprema cvijeća je veoma važna za
trajanje cvjetne dekoracije.
Prije nego što stavite cvijeće u vodu, pažljivo podrežite
stabljike. Nakon branja, stabljike se na kraju na kome su bile odsecene lagano
suše, zato je potrebno da prije smještanja u vazu, oštrim nožem ili makazama,
odsiječete kraj stabljike za 3-5 cm . Rez je poželjno izvijesti pod vodom, u
nekoj posudi ili pod mlazom iz česme. Podrezane stabljike što brže stavite u
vodu kako biste spriječili dalje sušenje cvijeta. Ovo učinite poslije branja u
bašti ili po dobijanju buketa iz cvjećare.
Pored ovoga, neophodno je da uklonite svo lišce koje bi
nakon stavljanja cvijeća u vazu moglo da završi pod vodom. Lišce je pod vodom
izloženo uticaju bakterija, pa vrlo brzo trune. Taj proces bi uprljao vodu i
doveo do stvaranja neugodnog mirisa i daljeg propadanja cvijeta i život vašeg
cvjetnog aranžmana bio bi kraci. Odstranite i uvele cvjetove i dijelove biljke
podložne truljenju, jer dovode do bržeg propadanja preostalog cvijeća.
Dodaci vodi – Za očuvanje cvijeća u vazi možete se
poslužiti i trikovima koji podrazumijevaju dodavanje određenih hemijskih
supstanci. U vodu za cvijeće možete sipati malo soli. Aspirin će takođe dobro
poslužiti, ako jednu tabletu rastvorite i sipate u vazu sa vodom. Da cvijeće
duže ostane svježe dodajte u vazu kašiku-dvije srebrne vode. Riječ je o
preparatu koji, zahvaljujući svojstvima srebra, ubija mikroorganizme, a kupuje
se u apotekama. Srebrna voda će spriječiti razmnožavanje bakterija i ostalih
mikroorganizama, sačuvati svježinu vode u vazi, a time i svježinu cvijeća.
Savjeti:
Ne stavljajte cvijeće u blizinu voća ili povrća. Voće i
povrće izlučuje etilen, hormon starenja.
Stavite cvijeće u mlaku i odstajalu vodu, nikako u
hladnu, hladna voda začepi pore.
Tokom svakodnevnog održavanja rezanog cvijeća stabljiku
umočite u posudu sa vodom i orežite je POD vodom. To se radi zato što se u
provodne snopice uvuče vazduh kada se reže na suvo i napravi se vazdušni mjehur
koji sprečava prolazak vode. Ovako će povući vodu, što je idealno.
(B92 )