Open top menu
srijeda, 19. veljače 2014.

Ljeto je savršeno vrijeme za svima omiljeni sladoled. No ukoliko su vam dosadili već poznati ukusi iz slastičarnica, vrijeme je da isprobate nešto sasvim novo – domaći sladoled upotpunjen neobičnim ukusima i sastojcima.
Sladoled od ricotta sira

Sastojci za četiri porcije:

1 i 2/3 šoljice svježeg, punomasnog ricotta sira

85 g kremastog sira

1 šoljica punomasnog mlijeka

1 šoljica šećera

2 kašike tamnog ruma

1 kašičica svježe naribanog limuna

1/2 kašičice vanilije

1/8 kašičice soli

1 šoljica slatkoga pavlake

2-3 kašike nasjeckane kandirane kore citrusa (kombinacija pomorandže i limuna)

2-3 kašike nasjeckanog pistacija

2-3 kašike nasjeckane gorke čokolade

Priprema:

Mikserom pomiješajte sir, mlijeko, šećer, rum, koricu od limuna, vaniliju u sol sve dok smjesa ne postane glatka.

Smjesu zaledite u aparatu za sladoled, dodavši na kraju čokoladu, kandirane kore citrusa i pistacij. Smjesu miješajte sve dok se svi sastojci ne sjedine. Sladoled prebacite u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču da se stvrdne. Prije posluživanja ostavite vani nekoliko minuta kako biste lakše grabili kuglice.

Sladoled od zobenih pahuljica i prženih oraha

Sastojci:

3/4 šoljice šećera

4 velika žumanjka

3 cijele i 1/4 šoljice homogeniziranog mlijeka

1 šoljica slatkog pavlake

1/2 šoljice valjanih zobenih pahuljica

1 mahuna vanilije, bez sjemenki

1/2 šoljice oraha

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. U protvan stavite papir za pečenje i ravnomjerno rasporedite zobene pahuljice. Pecite ih sve dok ne budu zlatno smeđe boje i mirisne – od 5 do 10 minuta, zavisno o pećnici. Tokom pečenja ih izvadite i promiješajte kako ne bi zagorjele. Naime, zagorene pahuljice sladoledu će dati gorak ukus.

Maknite pahuljice iz protvana, te u njega stavite očišćene orahe. Orahe pecite 5 do 7 minuta, te ih nekoliko puta promiješajte kako ne bi zagorjeli. Nakon toga ih ostavite da se ohlade i onda ih nasjeckajte.

Očistite mahunu vanilije od sjemenki. Pomiješajte mahunu vanilije s mlijekom, prstohvatom soli i slatkim pavlakom u srednje velikoj posudi te kuvajte na srednje jakoj vatri. Kada se smjesa zagrije, dodajte svježe prepržene zobene pahuljice i kuvajte na srednje jakoj vatri.

Preko zdjele stavite gazu ili krpu te iscijedite mlijeko i pavlaka od zobenih pahuljica. Ponovno izmjerite mlijeko kako biste bili sigurni da imate 3 cijele i 1/4 šoljice tekućine jer će pahuljice upiti tekućinu. Vratite smjesu mlijeka i pavlake u posudu te stavite kuvati.

Umutite žumanjke sa šećerom. Kada je mlijeko vruće, dodajte jednu šoljicu mlijeka žumanjcima sa šećerom te energično miješajte. Smjesu dodajte preostalom mlijeku te miješajte sve dok se šećer ne otopi. Kuvajte sve dok se krema ne počne lijepiti za kašiku.

Sladoled procijedite kroz cjediljku te pretočite u posudu koja vam stane u hladnjak. Pokrijete poklopcem ili folijom te ostavite da se hladi barem tri sata. Zatim smjesu stavite u aparat za sladoled i miješajte sve dok smjesa ne bude gusta. Sladoled ulijete u plastičnu posudu, pospite sa smrznutim orasima te pokrijete papirom za pečenje i stavite zamrzivač na barem četiri sata.

Sladoled od jagode i komorača

Sastojci:

1 cijela i 3/4 šoljice slatkoga pavlake

3 deblje trakice limunove kore

1/2 kašičice komorača u prahu

1/8 kašičice morske soli

2 veća jaja

2/3 šoljice plus 3 kašike soka od agave, odvojeno

3 šoljice zrelih jagoda, očišćenih i prepolovljenih

1 šoljica jagoda, očišćenih i narezanih na komadiće

Sok od polovice limuna

Priprema:

Pomiješajte slatko pavlaka, koricu limuna, komorač u prahu i sol u većoj posudi te stavite kuvati. Nakon što smjesa zagrije, maknite sa vatre i uklonite koricu limuna.

U zdjeli pomiješajte jaja s 2/3 šoljice soka od agave, zatim polako dodajte vruću kremu neprestano miješajući. Smjesu vratite nazad u lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući, sve dok se krema malo ne zgusne. No, kremu nikako nemojte kuvati.

Kremu procijedite kroz fino sito, i nakon toga ju ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te ju povremeno promiješajte. Nakon toga ju pokrijte i ostavite da se hladi, najmanje dva sata, pa sve do jednog dana.

Dok se krema hladi, zgnječite jagode sa limunovim sokom tako da dobijete fini pire te smjesi dodajte preostale tri kašike soka od agave sve dok smjesa ne postane glatka. Zatim smjesu s jagodama dodajte u kremu.

Sladoled stavite u aparat za sladoled. Negdje na polovici procesa dodajte i ostatak jagoda, a zatim sladoled stavite u zamrzivač.
(TPORTAL)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian