Novo istraživanje sigurno će obradovati brojne ljubitelje
ukusnih palačinki. Naučnik sa Univerziteta Volverhempton tvrdi da je otkrio
formulu za savršene palačinke.
Prodavači palačinki Debenhams, otkrili su javnosti
komplikovanu formulu uz koju palačinke uvijek ispadaju savršene, a do koje su došli
u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta Volverhempton.
"L predstavlja broj grudvica u smjesi, a C odgovara
konzistenciji smjese. F se odnosi na uspešnost okretanja, k je idealna
konzistencija, a T je temperatura tiganja. Savršena temperatura tiganja
predstavlja m, S je vreme tokom koga smjesa odstoji prije pečenja, a E je
vrijeme tokom koga palačinke stoje prije nego što se pojedu pojedene – što je
rezultat bliži brojki 100, to su palačinke bolje", kaže portparolka
Debenhamsa, Lizi Singleton i dodaje: "Nabavite savršeni tiganj za pečenje
palačinki, držite se formule i sigurno će biti savršene."
"Zlatna pravila pečenja palačinki su: tiganj
zagrijan na 191 stepen, smjesa bez grudvica, ostaviti smjesu da odstoji 30
minuta prije pečenja, i palačinke koje se pojedu odmah poslije pečenja – čini
se prilično jednostavno, zar ne", dodaje Lizi.
Sofi Batgejt, vlasnica restorana Sophie’s u Londonu
otkriva tajne za savršeno okretanje palačinki, bez lijepljenja za tiganj, pod
ili plafon.
1. Budite spremni. Ne bojte se da pripremite sve
unaprijed. Napravite smjesu za palačinke veče prije i u smjesu dodajte i malo
soli – palačinke će se lakše okretati i biće boljeg ukusa.
2. Ne uzimajte prvi tiganj koja vam dođe pod ruku.
Koristite teške tiganje, u njima je lakše okretati palačinke, a s pečenjem i
okretanjem sačekajte sve dok ne bude jako vruć.
3. Tajna u debljini. Palačinke moraju da budu glatke,
okrugle i tankih ivica, nikako predebele, a što su tanje, to će biti lakše da
se peku i okreću.
cure.ba
cure.ba