Open top menu
subota, 8. veljače 2014.



Sastojci:

Za koru

 6kom jaja

 150gr secera
 1/4 male kasikice soli
 1 kasikica extrakta vanilije
 165gr brasna
 1ogr gustina
 1/2vrecice praska za pecivo

Cokoladno punjenje

 170gr tamne cokolade
 40gr maslaca
 180ml mlijeka
 220gr secera u prahu
 2kasike kakao
 2kasike vrele vode
 200gr kokosa
  
Priprema:


U zdjelu od mixera stavite zajedno mutiti svijeza jaja(sobne temperature!)sa secerom i soli,na najjacoj brzini 5-10 min.dok smjesa ne postane pijenasta.Dodajte vaniliju.
Zagrite rernu na 180°C.
Brasno,gustin,prasak za pecivo pomjesajte zajedno,pa lagano prosijano brasno dodajite u smijesu sa jajima i mijesajte zicom(pokretima odozdo prema gore)da smijesa ostane pijenasta...
Cetvrtasti pleh(23/23)samo dno,oblozite pek-papirom(ja sam koristila cetvrtasti kalup kojem se stranice otvaraju,ako ga nemate koristite manji kalup priblizno isti velicina,jer kora mora biti visoka)istresite smjesu i pecite 15-20 min.dok kora ne bude pecena(provjera cackalicom)

Dok se kora pece,cokoladu,maslac i mlijeko zajedno otopite na pari.
Maknite sa pare pa dodajte prosijani secer u prahu sa kakaom.Izmjesajte zicom.
Ohladenu koru prepolovite vodoravno.

Obadvije kore natopite sa cokoladnim punjenjem(odvojite 100ml za jednu,100ml za drugu koru)
Spojite kore da punjenje ostane unutra,prepolovite koru na cetvrtine,pa svaku cetvrtinu na jos cetiri komada.Dobit cete ukupno 16 tortica.
U cokoladno punjenje sto vam je ostalo dodajte 2 kasike vrele vode i malo izmjesajte.
U vecu zdijelu istresite sav kokos.
Svaku torticu umacite sa svih strana u cokol.punjenje,pa ih uvaljajte u kokos.



Izvor- www.recepti-kolaci-torte.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian