Recept je star preko dvadeset godina, dobila sam ga od jedne prijateljice sa kojom sam ovu tortu često pravila u mladosti, jer tada nije bilo ovih savremenih statičnih miksera. Onda sam recept izgubila i prošlo je mnogo godina, pa me je Karamel torta koju sam skoro pravila podsetila na ovu tortu, nabavila sam recept i sada, kao iskusna domaćica, toliko sam ga promenila da ga smatram svojim autorskim delom. Odmah ću vam reći mane ove torte. Mora se čuvati na hladnome, jer su kremovi meki, a ja nisam želela nikakve učvršćivače, ali je zato zgodna za zamrzavanje. Meni je ova torta tako legla, znate, to se u mojim godinicama retko dešava…Dakle, da počnem.
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Za prvi fil:
- 300 g mlevene plazme
- 1 margarin \ puter
- 250 g prah šećera
- 12 žumanaca
- 100 g bele mlečne čokolade (može i za kuvanje)
Za drufi fil:
- 6 belanaca
- 400 g šećera
- 3 kašike meda
Za treći fil:
- 6 belanaca
- 450 g šećera
Za dekoraciju:
- 200 g šećera
Priprema:
- Umutiti 6 jaja sa šećerom, dodati orahe i brašno i lagano izmešati. Peći u rerni zagrejanoj na 200° 20-25 minuta u plehu dimenzija 22×35, na papiru za pečenje.
Prvi fil:
- Umutiti margarin ili puter sa šećerom u prahu, dodati žumanca, umutiti, pa dodati plazma keks. Dobro izmešati i dodati topljenu čokoladu. Pošto imam svoju proizvodnju jaja, koristim bez straha živa žumanca, ali vi ih možete sa šećerom skuvati na pari.
Drugi fil:
- 6 belanaca umutiti sa šećerom da bude čvrsto, pa lagano dodati tri kašike vrelog otopljenog meda i nastaviti sa mućenjem još malo, oko 5 minuta.
Treći fil:
- 6 belanaca umutiti sa 150 g šećera. Posebno na vatri otopiti 300 g šećera. Kad se šećer potpuno otopi, postepeno ga dodavati u umućeni belanac uz neprestano mućenje. Nastaviti sa mućenjem oko 5 minuta. U sud gde se topio šećer naliti malo vode da provri i ovim šerbetom poprskati pečenu koru za tortu.
- Filovati: kora, fil sa plazma keksom, beli krem, karamel krem. Karamel krem je teži od belog, ali ovakav redosled filovanja daje draž ovoj torti.
- Za dekoraciju torte otopiti 200 g šećera, pa sa njime praviti šare na alu-foliji i posle ih staviti na tortu. Ja nisam baš neki umetnički tip, ali je sve ispalo dražesno, baš kako sam htela!
Prijatno!
Izvor: http://www.kuvajmo-blogovski.com/2013/09/16/top-karamel-torta/