Još jedna jednostavna torta, za čiju pripremu nije potreban mikser.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 170 g margarina
- 150 g brašna
- 200 g + 4 kašike slatkog vrhnja
- 45 g kakaa
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 jajeta, blago umućena
- 1 naranča
Glazura:
- 60 g mliječne čokolade
- 50 g čokolade za kuhanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Šećer karamelizovati, pa dodati margarin i 4 kašike vrhnja. Na laganoj vatri otopiti.
- Sjediniti brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. U smjesu dodati umućena jaja i slatko vrhnje, pa sipati i smjesu sa šećerom i margarinom, koja se malo prohladila. Dobro izmješati, pa dodati i sok i ribanu koricu naranče.
- Izmješati, pa sipati u kalup, premazan uljem i obložen papirom. Peći na 190°C.
- Na pari otopiti čokoladu i ulje. Pečenu tortu staviti ta tacnu. Prohladiti, pa preliti glazurom.
Kad se glazura stegne, rezati na parčad.