Open top menu
utorak, 25. veljače 2014.

Ko danas ima dovoljno vremena za detaljno čišćenje, a kada se još dogode sitne nezgode poput iskipelog ručka, sve se čini gorim nego što jeste. Evo nekoliko ideja za čišćenje koje bi trebalo da vam uštede vrijeme.




1. Plastične posude
Paradajz i ostala slična hrana vrlo često ostavljaju tragove na plastičnim posudama, čak i poslije pranja. Kada je lijepo vrijeme, posude možete staviti na sunce i izblijedjeće im boja. Prethodno ih namažite sokom od limuna.
2. Zagorjeli šećer
Dobra stvar kod šećera je ta da se rastvara i topi. U posudu u kojoj je zagorio nalijte vruće vode, kratko ostavite pa izlijte. Ako ostane šećera u posudi, ponovite postupak.
3. Zapečeni šporet
Ako vam se prolila hrana po šporetu, probajte da je obrišete poslije kuvanja, čim se malo ohladi, da se prljavština ne skori. Uzmite mokru krpu i malo je ostavite na prljavštini da se namoči, a zatim pritisnite i obrišite površinu.
4. Zagorjelo jaje
Ako ste pržili jaje koje se onda zalijepilo za tiganj, samo dodajte tople vode koja treba da provri nekoliko minuta pa ćete ostatke jajeta samo oguliti.
5. Cjediljka
Ako vam je na cjediljki ostala sasušena hrana i tvrdoglavo se zalijepila na rupicama, najprije je kratko uronite u toplu vodu, a kada ostaci hrane omekšaju, uklonite ih čačkalicom.
6. Rende
Nemojte ga prati u mašini za sudove ili dugo ostavljati u vodi, jer će zarđati. Ako ste na primjer rendali limun, ostavite ga na toplom šporetu ili radijatoru da se korica sasuši i zatim je samo obrišite, a rende ručno operite.
7. Ulje iz friteze
Kada se friteza potpuno ohladi, izlijte ulje u plastičnu kesu pa zatvorite i bacite u smeće. Ni slučajno nemojte sipati ulje u sudoperu ili vc polju, jer možete da začepite odvode.
8. Veliki masni tiganja ili šerpa
Ako ste kuvali ili pekli nešto u velikom posuđu, teško ga je oprati u sudoperi. Zato ulijte vodu i pustite neka prokuva na šporetu nekoliko minuta, a ako je zapečeno, promiješajte na dnu nekoliko puta drvenom kutlačom. Na kraju izlijte vodu i operite do kraja sapunicom i sunđerom. Veliko posuđe možete lakše oprati u kadi.
9. Rešetka za roštilj
Čim ispečete meso, očistite rešetku žicom i pokrite roštilj velikim poklopcem. Kako se ugalj bude hladio, stvaraće toplotu i dodatno istopiti ostatak masnoća. Poslije samo prebrišite rešetku, a malo masnoće na njoj ne smeta.
10. Zagorjelo mlijeko
Ostalo vam je zagorjelo mlijeko na ivicama šerpe ili tiganja kada ste na primjer pravili bešamel? Uspite nekoliko kašičica soda bikarbone i vode, pa pustite da provri. Zagorjeli ostaci mlijeka sami će se otpustiti i plutati na vodi.

(TPORTAL.HR)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian