Zeleni egzotični plod čija cijena od 2,5 KM po komadu je čest razlog zašto avokado zaobilazimo od stavljanja u korpu vrijedan je svakog feninga.
Naime od samo jednog avokada možete pripremiti namaz, ukusnu salatu i poznati guacamole umak i ono najvažnije tijelo opskrbiti neopisivom količinom zdravih sastojaka zbog kojih je avokado uvršten u jednu od najzdravijih namirnica svijeta
1. Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline - avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su efikasne u smanjenju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu,
2. Folna kiselina - ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, izrazito je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcionisanje mozga i ubrzan rast ćelija što je posebno važno tokom perioda brzog rasta i diobe ćelija, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je takođe bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalnog nivoa ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.
"Avokado obiluje vlaknima koji su svakodnevnoj prehrani nužni za regulisanje probave i kao zaštita probavnog sistema"
3. Lutein - ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.
Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge druge vrste povrća i voća.
4. Oleinska kiselina i kalij - obje od ovih hranjivih materija takođe pomažu u snižavanju holesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je gvožđa, bakra, fosfora i magnezijuma.
5. Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne ćelije i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela ćelije.
7. Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za regulisanje probave i kao zaštita probavnog sistema jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.
PRIPREMA AVOKADA ZA SVAKODNEVNO KONZUMIRANjE:
Svjež kao međuobrok
Najlakši način pripreme avokada je da ga prerežete na pola pospete nekim od omiljenih biljnih začina ili javorovim sirupom i jedete ga svježeg za međuobrok.
"Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je gvožđa, bakra, fosfora i magnezijuma"
U salatama ili kao preljev
Nasjeckajte avokado i dodajte ga u salatu ili ga koristite kao preljev na jednostavan način da ga sameljete i dodate malo jogurta te začina u njega, dobro izmiješate i prelijete preko primjerice kuvane riže.
Kao namaz
Zgnječite avokado i dodajte samo par omiljenih blagih začina poput soli i para te limunovog soka te ga koristite kao namaz na prepečenom hljebu umjesto mlasaca ili krem sira.
Guacamole umak
Najpoznatiji meksički umak guacamole priprema se od avokada, izvrstan je uz tortilje i čips, a jednostavan za pripremu. Ukoliko niste veliki ljubitelj avokada ili vam se ne sviđa njegov svjež ukus svakako motare isprobati ovaj umak.
Sastojci za guacamole:
-1 zreli avokado
- sok od limuna
- 1 češalj bijelog luka
- 2 mlada sitno nasjeckana mlada luka
-1 ljuta papričica
Priprema:
Očistite zreli avokado, nagkapajte s limunovim sokom i zgnječite te dodajte zgnječeni bijeli luk, mladi luk, usitnjenu ljutu papričicu i malo maslinovog ulja. Sve sastojke dobro izmiješajte i ako vam se čini pregusto dodajte malo kiselog pavlake. Poslužite uz tortilje ili čips, želite li ipak zdrav obrok ovaj umak idealana je uz svježe povrće.
1. Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline - avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su efikasne u smanjenju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu,
2. Folna kiselina - ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, izrazito je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcionisanje mozga i ubrzan rast ćelija što je posebno važno tokom perioda brzog rasta i diobe ćelija, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je takođe bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalnog nivoa ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.
"Avokado obiluje vlaknima koji su svakodnevnoj prehrani nužni za regulisanje probave i kao zaštita probavnog sistema"
3. Lutein - ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.
Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge druge vrste povrća i voća.
4. Oleinska kiselina i kalij - obje od ovih hranjivih materija takođe pomažu u snižavanju holesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je gvožđa, bakra, fosfora i magnezijuma.
5. Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne ćelije i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela ćelije.
7. Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za regulisanje probave i kao zaštita probavnog sistema jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.
PRIPREMA AVOKADA ZA SVAKODNEVNO KONZUMIRANjE:
Svjež kao međuobrok
Najlakši način pripreme avokada je da ga prerežete na pola pospete nekim od omiljenih biljnih začina ili javorovim sirupom i jedete ga svježeg za međuobrok.
"Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je gvožđa, bakra, fosfora i magnezijuma"
U salatama ili kao preljev
Nasjeckajte avokado i dodajte ga u salatu ili ga koristite kao preljev na jednostavan način da ga sameljete i dodate malo jogurta te začina u njega, dobro izmiješate i prelijete preko primjerice kuvane riže.
Kao namaz
Zgnječite avokado i dodajte samo par omiljenih blagih začina poput soli i para te limunovog soka te ga koristite kao namaz na prepečenom hljebu umjesto mlasaca ili krem sira.
Guacamole umak
Najpoznatiji meksički umak guacamole priprema se od avokada, izvrstan je uz tortilje i čips, a jednostavan za pripremu. Ukoliko niste veliki ljubitelj avokada ili vam se ne sviđa njegov svjež ukus svakako motare isprobati ovaj umak.
Sastojci za guacamole:
-1 zreli avokado
- sok od limuna
- 1 češalj bijelog luka
- 2 mlada sitno nasjeckana mlada luka
-1 ljuta papričica
Priprema:
Očistite zreli avokado, nagkapajte s limunovim sokom i zgnječite te dodajte zgnječeni bijeli luk, mladi luk, usitnjenu ljutu papričicu i malo maslinovog ulja. Sve sastojke dobro izmiješajte i ako vam se čini pregusto dodajte malo kiselog pavlake. Poslužite uz tortilje ili čips, želite li ipak zdrav obrok ovaj umak idealana je uz svježe povrće.
(ZADOVOLJNA.HR)