Potrebni
sastojci:
65
g kakao praha (gorkog)
190
g brašna
1/2
kašičice soli
1
kašičica sode bikarbone
1/4
kašičice praška za pecivo
120
ml kafe ili vode
120
ml mlijeka
115
g putera sobne temperature
250
g šećera
2
velika jaja sobne temperature
280
g čokolade (preko 45% kakao udjela)
120
ml pavlake za kuhanje (ili vode)
170
g putera
Priprema:
Postavite
rešetku pri sredini rerne i zagrijte je na 175°C. Ukoliko imate dvije tepsije
pomjerljivih ivica prečnika 23cm, premažite ih puterom, a dno prekrijte papirom
za pečenje. Ako imate samo jednu , onda unaprijed izrežite još jedan krug
papira koji će vam biti potreban za drugi biskvit.Prosijte zajedno brašno,
kakao, prašak za pecivo, sodu i so.U jednoj šolji spojite kafu ili vodu (u
zavisnosti od toga za šta ste se odlučili) i mlijeko.Jaja prospite u zasebnu
posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smjesi dok mutite.
U
činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta,
dok smjesa ne postane glatka i kremasta.Dodavajte jedno po jedno jaje, ali tako
da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.Dok mutite najslabijom
jačinom miksera (a odavde možete koristiti i samo ručnu mutilicu), dodajte
polovinu prosijanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mlijeko, a na kraju,
ostatak suvih sastojaka.
Takvu
smjesu podijelite u dvije tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu,
onda kutlačom izmjerite smjesu na dva jednaka dijela, jedan sipajte direktno u
tepsiju, a drugi u neku čistu činiju.
Pecite
oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora, a provjerite da li su gotovi tako
što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni.Kad prvi bude
gotov, sačekajte 2-3 minuta, a zatim sklonite obod i uz pomoć tanjira okrenite
kolač. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi. Malo
očistite obod kalupa papirnim ubrusom ili salvetom, opet premažite lagano
puterom i obložite dno kalupa papirom. Prelijte umućenu smjesu za biskvit i
pecite kao i prvi.Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja čokoladnim
kremom.
Pošto
je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već
u toku pečenje biskvita napravite.Isjeckajte čokoladu i zajedno sa pavlakom
stavite da se istopite na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj
lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Miješajte povremeno dok
se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.Ubacite na kockice narezan
puter i miješajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi
dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati. Oko sat vremena na
sobnoj temperaturi ili 20-tak minuta u frižideru.
Na
tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama
papira za pečenje koje ste unaprijed isjekli i podvucite ih malo ispod
biskvita.Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na
njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa
strana torte.
Preuzeto sa: kuharski-recepti.blogspot.com