Open top menu
ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Temeljito čišćenje tepiha najčešće prolongiramo za proljetno vrijeme, no do tada vašem čupavom prekrivaču je barem jedno čišćenje usred zime nužno. Naime, duže vrijeme boravka u kući i unošenje ostataka snijega ili blata najviše prljaju tepih i stvaraju neugodne mirise. Uklanjanje prljavštine i mrlja bez odgađanja možete napraviti sami u 3 koraka i pomoću 3 učinkovita prirodna sredstva.



Prije negoli se spremite za temeljito čišćenje tepiha potrebno je cijelu površinu usisati. Tri su najveća problema na tepihu: prljavština zapletena u niti tepiha, mrlje i neugodan miris. Sljedeći korak po korak uz pomoć prirodnih sredstva tepih možete dovesti u red.

1. Sredstvo za dubinsko pranje tepiha
- ½ šalice sode bikarbone
- 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korištenja pripremljene smjese dobro usisajte, te smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte s čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte.



2. Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha
- 3 dcl jabučnog octa
- 7 dcl soka od limuna
- ½ litre vode
- 1 žlica sode bikarbone
- par kapi eteričnog ulja lavande

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro izmješajte pa u u nju umočite četku za pranje tepiha te dobro istrljajte površinu posebice one dijelove na kojima su mrlje. S obzirom da su u smjesi svi prirodni sastojci koji ne stvaraju pjenu, tepih nije potrebno ispirati nego ga samo nakon sušenja dobro usisati.

3. Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha
- 2 žlice prirodnog tekućeg sapuna
- 40ml bijelog octa
- ½ litra tople vode
- 1 čajna žlica boraksa
- 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmiješajte, na kraju ih prelijte u bocu sa špricom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, te usisajte tepih.
(ZADOVOLJNA.HR)


Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian