Open top menu
utorak, 1. travnja 2014.






DUNAVSKI KOLAČ


POTREBNO JE


ZA TESTO 3 žumanca, 15 kašika šećera, 15 kašika mleka, 15 kašika ulja, 15 kašika brašna, prašak za pecivo, 3 belanca, 4 kašike kakaoa, višnje ZA KREM 0,5 l mleka, 2 pudinga od čokolade, 150 g šećera
ZA PREMAZIVANJE 2 kesice šlaga, rendana čokolada 
PRIPREMA
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo, a zatim lagano umešajte sneg od belanaca. U masu dodajte kakao, pa u podmazan i pobrašnjen pleh sipajte polovinu testa i zapecite ga pet minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Skuvajte puding.
Na polupečeno testo složite višnje, prelijte vrućim pudingom, a onda i drugom polovinom testa, pa ispecite do kraja. Ohlađen kolač premažite šlagom i ukrasite rendanom čokoladom. 
  
 


STARINSKA ENGLESKA PITA

POTREBNO JE
ZA NADEV: 100 g mlečne čokolade, 100 g čokolade za kuvanje, vanilin šećer, 3 kašičice gustina, 200 ml slatke pavlake, 2 jaja 
ZA TESTO: 150 g brašna, pola kašičice praška za pecivo, 50 g šećera, vanilin šećer, 100 g margarina. 
ZA POSIPANJE: šećer u prahu 
PRIPREMA
Za nadev izlomite na komade obe vrste čokolade i mešajte je na pari s vanilin šećerom. Gustin pomešajte s dve kašike slatke pavlake. U čokoladu najpre umutite mikserom preostalu slatku pavlaku i jaja, pa zatim gustin. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte ostale sastojke i izmešajte ih mikserom. Testo stavite na radnu površinu posutu brašnom i izradite ga. Više od polovine testa razvijte u okrugli pleh, izbušite ga viljuškom i pecite 12 minuta na 180 stepeni. Preostalo testo oblikujte u valjak i stavite ga po ivici okruglog pleha tako da se dobije visina od dva centimetra. Nadev stavite na zapečenu koru, vratite u rernu i pecite još 30 minuta. Pospite prah šećerom. 
  
  
 



ČOKOLADNI KOLA S PRELIVOM

POTREBNO JE
250 g crne čokolade, 6 jaja, 250 g šećera, 315 g pečenih i krupnije iseckanih lešnika, kašika ruma
ZA PRELIV: 100 g bele čokolade, 50 g maslaca 
PRIPREMA
Čokoladu izlomite na kockice u vatrostalnu činiju, a nju stavite na lonac napunjen vodom. Kuvajte čokoladu na pari, uz stalno mešanje, dok se ne rastopi. Sklonite s lonca i ostavite da se prohladi. Mutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane potpuno gusta. Potom dodajte rastopljenu čokoladu, lešnik, koji ste prethodno ispekli i krupnije nasekli, i rum. Potom umešajte čvrsto ulupana belanca, obavezno drvenom varjačom. Sipajte testo u podmazanu okruglu modlu, prečnika 23 cm, i pecite 50 minuta na 190 stepeni. Ostavite kolač u modli da se ohladi, zatim ga izvadite. Neposredno pre služenja pospite kolač šećerom u prahu. Za preliv dobro izmešajte belu čokoladu i maslac, a zatim lagano špatulom nanesite preko kolača ili formirajte loptice koje ćete služiti uz nasečenu parčad kolača.

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian