Čokoladni menta kolač
Sastojci
biskvit
4 kom jaja
100 g šećer
8 žlica mlijeko
1 vrećica čaj od mente
150 g brašno
30 g kakao
1/2 m.ž.prašak za pecivo
4 žlice ulja
FIL:
500 ml mlijeka
2 žlice brašna tip
400
3 žlice gustina
100 g šećera (tko želi može i manje)
50 g bijele čokolade
125 g maslac ili margarin
3 vrećice čaj od mente
150 ml slatko vrhnje ili biljno
GLAZURA
150 g čokolade
50 gmaslac ili margarin par kapi ulja
PRELJEV ZA BISKVIT
100 ml mlijeka
50 g čokolade ili ako želite slatki kakao
Priprema
1
odvojite 400 ml mlijeka i stavite na laganu vatru da zakuha s vrećicama čaja. ugasite izvor topline i sačekajte 5 minuta da se mlijeko aromatizira.
2
u preostalih 100 ml mlijeka dodajte brašno, gustin i šećer te izradite da bude bez grudica.
Ponovo zakuhajte mlijeko i kuhajte kremu mješajući na laganoj vatri. kada isključite izvor topline umješajte čokoladu. U tek malo prohlađenu kremu umješajte maslac. ja kremu hladim tako što ju uronim u hladnu vodu i miješam dok se malo ne prohladi da se ne uhvati korica, a vi kako želite.
kad se krema skroz ohladi dodajte ulupano slatko vrhnje.
3
ugrijati mlijeko i opet dodati vrećicu čaja od mente i ostaviti 5 minuda da se aromatizira.
odvojiti bjelanjke od žumanjaka i ulupati čvrsti snijeg, zatim dodati žumanjke, još malo izmikasti, a zatim umješati aromatizirano mlijeko i prosijane suhe sastojke te miješati lagano špatulom, na kraju umješati ulje i sjediniti sa svime.
istresti u pleh 35x28 i peći na 170 C.
ja sam pekla samo 10 min na vrućem zraku, a mislim da sam mogla i kraće.
ugrijati mlijeko, otopiti čokoladu i preliti preko pečenog biskvita.
4
Namazati kremu preko hladnog biskvita.
Otopiti čokoladu s maslacem (ja u mikrovalki) dobro izmješati da se lijepo sjedine ukapati par kapi ulja i izliti preko kolača.
5
krema u ovom kolaču jako podsjeća na moje omiljene after eight, pa tko ih voli uživanje je neizbježno.
6
ideja je krenula kada sam pročitala ovaj recept
7
ukoliko volite više kreme možete ju duplirati, što ću vjerojatno napraviti idući put kada budem pravila kolač. biskvit ću vjerojatno ispeći u većem plehu da dobijem tanji. ukoliko imate neki svoj omiljeni biskvit možete i njega ispeći umjesto ovoga. mogućnosti su ogromne samo treba htjeti.
Recept: http://www.coolinarika.com/