Open top menu
subota, 5. travnja 2014.


Sastojci
 
KORA
3 jaja
200 gr brasna
200 gr secera
200 gr istopljenog putra
3 kasike kakaa
1 kesica praska za pecivo

ZA FILOVANJE
4 dcl slatkog vrhnja
½ kg jagoda ili voca po zelji
 
COKOLADNA GLAZURA
1 ½ dcl slatkog hrhnja
100 gr crne cokolade
50 gr mlijecne cokoladne
1 kasika meda

Priprema

1
Prvo istopiti putar i ostaviti da stoji dok se umute ostali sastojci.
Upaliti rernu na 200*C
2
Umutiti jaja, sa secerom u pjenastu masu, dodati istopljen putar, izmutiti...u to dodati brasno pomjesano sa pzp i kakaom.
Sve dobro umutiti i sipati u tepsiju oblozenu pek papirom.
Pece se oko 20 min.
Tepsija je velicine 36 x 30
3
Pecen i ohladjen kolac prerezati po pola, da dobijemo 2 kore, ali nemoj te ih puno prebacivati sa strane na stranu, kao ja.....pa mi pukla jedna kora.
4
Umutiti slatko vrhnje u slag, ko voli sladje moze dodati kasiku, dvije secera.
U umucen slag dodati izrezane jagode ili drugo voce, lagano izmjesati kasikom.....staviti fil preko kore, poklopiti drugom korom i posuti cokoladnom glazurom

5
Za glazuru, staviti vrhnje da se grije, ali ne da provrije, dodati kasiku meda i mjesati dok se med ne istopi.
Skloniti sa vatre, dodati cokoladu, izlomnjenu na kocke i mjesati dok se coklada ne istopi, ostaviti par min da se ohladi i presuti preko kolaca.
Posluživanje
Umjesto slatkog vrhnja, moze se koristiti i slag krema/pjena, a i glazuru.....mozete praviti po vasoj zelji....ni ja ne pravim uvijek ovako
Moze se uzeti malo veca tepsija....nece biti problema

Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian