Open top menu
subota, 5. travnja 2014.



Sastojci  

Tijesto  
5 kom. jaja  
200 gr secera  
100 gr orasa  
1 kasika brasna  
1/2 prasaka za pecivo  
4 kasike kakao  

 Fil  
1/2 litre mlijeka 
 8 kasika secera 
 4 kasike gustina 
 1 kasika brasna 
 125 gr margarina

Priprema
1
jaja i secer dobro umutiti.
2
iskljuciti mikser na najmanju brzinu i postepeno dodati orase.
3
brasno i prasak za pecivo sastaviti zajedno i dodati smjesi. Na kraju malo po malo dodavati kakao. Smjesu staviti u pleh 30x35 cm oblozen papirom za pecenje i pecite na 180' .
4
odvojite 1 dcl mlijeka, a ostatak stavite da prokuha.
5
u odvojeni dio mlijeka umijesajte secer, gustin i brasno. Dobro izmjesajte da ne ostane grudvica i dodajte u zakuhalo mlijeko (kao puding). Kuvati na laganoj vatri jos 5 minuta uz stalno mijesanje.
6
Skuvan fil ostavite da se hladi uz povremeno mijesanje, da se ne uhvati korica. Za to vrijeme umutite margarin i spojite sa ohladjenim filom.
7
Odledjeno lisnato tijesto podijeliti u dva dijela i svaki dio posebno peci na prevrnutom plehu u kojem je pecen biskvit.
8
Na pecen bisvit stavite pola fila, na fil lisnato tijesto, zatim okrenite kolac da je biskvit gore pa ga premazite ostatkom fila i stavite drugu koru lisnatog tijesta.
9
Gotov kolac ostavite u frizider ili neko hladnije mjesto da se fil stegne.
10
Jako je bitno da ga stavite na resetke /kao one iz frizidera/ da lisnato tijeso ostane lagano hrskavo.

Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian