Otkrivena tajna.Orginalni recept iz Pekare za mekane kifle kao dusa a miris se siri celom prostorijom dok se peku. Naj brze, naj jeftinije a jako dobre. Kifle su bez jaja i mleka. Ako procitate celi recept vidicete postupak priprema kako to cine pravi Pekari u Pekarama. Testo dise dok radite sa njim.
Sastojci
500 gr brasna
3 dl tople vode ( 300 ml )
2/3 svezeg kvasca ( malo vise od pola )
1 zlica soli
1 zlica secera
0.5 dl ulja ( 50 ml ulja )
Salc:
3 zlice uzvrh brasna
1 zlica uzvrh soli
1 dc vode ( 100 ml )
i jos. susam po zelji
Priprema:
1
U vecu posudu uspite vodu, izmrviti kvasca u vodu pa dodajte secer, sol, malo brasna, dobro izmesajte, jos brasna. Na radnoj povrsini umesite testo.
2
Od testa odma otkidajte komade ca 100 - 120 gr. Svakom komadicu ivice spojite iznutra, pa okrenite naopako.
3
Svaki deo testa kojeg ste okrenuli naopako, sa rukama oblikujte kuglu ( vrtite/virkajte ), dok se doljna strana, ivica potpuno ne izgube.
4
Oblikovane loptice redjate na lagano pobrasnjenoj radnoj povrsini. Nauljite svaku lopticu. Prekrijte prozirnom folijom ili najlomskom vrecom. Neka stoji 10 - 15 minuta. Testo trebalo bi biti mekse nego sto ste ga umesili, ako nije, nek jos malo ostoji.
5
Ukopcati pecnicu na 50 - 70 stupnjeva. Ovisno od rerne.
Treba da bude dobro topla ali ne previse da se kifle nebi osusile. Kifle treba da uskisnu a ne da se isuse. Jer ce vam sluziti da kifle narastu.
6
Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na radnu povrsinu.
7
Svaki valjak, sa oklagijom razvaljajte u tanku elipsu, a naj tanje, razvaljat deo testa koji ce se zadnji uviti, jer ce on ici dole da bi se zalepijo.
8
Svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama.
9
Kada umotate kiflu redjajte na podmazna pleh. Mozete umotanu kiflu gornji deo umociti u susam, donji deo de je kraj okrenite na dno tepsije. Ili bez susama koje ce biti sa salc ( slani preljev, gustine jogurta ).
10
Umotane kifle poprskajte sa toplom vodom, a potom stavite u pecnicu koju ste prethodno zagrejali na 50 - 70 stupnjeva na 15 - 30 minuta, ovisno od toplote rerne.
11
Posle 15 - 30 minuta izvaditi i ostaviti sa strane. Rernu podesiti na 220 stupnjeva. Posle 5 - 10 min vratiti kifle u pecnicu i peci 10 minuta ili dok ne narastu i poprime blagu zlatnu boju. Izvaditi iz pecnice, pa preliti preljevom ( pomesati brasno, sol i vodu , da bude konsistens gustog jogurta ). Vratiti u pecnicu na par nibuta. Izvaditi iz pecnice i premazati uljem svaku kiflu.
Izvor: http://www.coolinarika.com/
četvrtak, 24. travnja 2014.