Open top menu
nedjelja, 6. travnja 2014.





Sastojci:
Kore:
12 jaja
150 g šećera
12kašika vrele vode
na vrh noža soli
240 g brašna
60 g kakao praha
2 prašak za pecivo
Ovo su sastojci za dve kore.

Preliv za kore:
20 kašika čokoladnog mleka

Potrebno je:

3 zalatina 
15 kasika secera
2 dcl vode
700 g secera
Iseckanih jagoda ( kolicina po zelji)
Ekstrat od banane

Priprema:
Rernu zagrejati na 175°C. Dno kalupa za tortu (28 cm) obložiti papirom za pečenje.
Testo: Belanca odvojiti od žumanca. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmešati . Belanca zajedno s malo soli umutiti u čvrst sneg. Žumanca zajedno sa šećerom i vrelom vodom kremasto izmešati (oko 2–3 minute).Žumancima dodati mešavinu brašna i 1/3 snega od belanaca te mikserom na najnižoj brzini kratko izmešati. Zatim dodati ostatak belanaca i lagano umešati. Ne mikserom! Testo izliti u kalup, izravnati i staviti peći oko 40 minuta.
Pečene kore ostaviti da se hlade. Prerezati na pola i jednu polovinu staviti na tacnu za posluživanje. Koru preliti s pet kašika čokoladnog mleka( isto tako prelivati svaku koru sa čokoladnim mlekom) i premazati četvrtinom fila.
Fil:
Zelatin potopiti u 15 kasika vode i ekstrat od banane i ostaviti da nabubri. Za to vreme secer u vodi rastopiti na laganoj vatri uz stalno mesanje. Ne treba cekati da provri.
Smesu prebaciti u odgovarajucu posudu (ja sam koristila najobicniju plasticnu posudu za mucenje) dodati zelatin i mutiti mikserom tacno 20 minuta. Smesa postane glatka i gusta. Kako prolaze minuti, bice sve teze za mucenje. Ne znam da li je ikako moguce da se smesa toliko ucvrsti, ali meni se to nije desilo. Bila je gusta, ali ne previse, taman toliko da se ne razliva prilikom filovanja. Dodati sitno seckano voce.
Kora, fil... zavrsiti sa dekoracijom od seckanih jagoda.


Izvor: https://www.facebook.com/Receptizatorteikolace
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian