Open top menu
nedjelja, 4. svibnja 2014.



















Sastojci

Za biskvit:
 200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
 150 g smeđeg šećera
 50 g kakaa u prahu
 50 g Gussnela Dolcela
 1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
 150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma



Za prelijevanje biskvita:

 50 ml mlijeka
 30 ml ruma

Za bačoko kremu:
 500 g očišćenih banana
 1 žlica ruma
 200 g čokolade za kuhanje
 200 ml vrhnja za šlag
 1 vrećica Šlagfixa Dolcela

Priprema:
1
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
2
Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
3
Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
4
Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.
5
Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka.
6
Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.
7
Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.
8
Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
9
Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom.
10
Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
11
Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
12

Napomena:

*Pošto je bez jaja, biskvit je osjetljiv na premještanje. Da bi vam bilo lakše, smjesu možete raspodijeliti u dva dijela i ispeći dvije kore u pek papirom obloženom kalupu i onda ih premještati bez problema.

*Želite li još finiju i kvalitetniju tortu, u svakom slučaju preporučam kvalitetnu tamnu čokoladu umjesto čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje svakako smanjuje trošak.

*Biksvit je sočan, fin i nije zbijen, što se vidi iz slika. Ukoliko vam je ispao zbijen i gumenast, nešto je pošlo po krivu :) .

Posluživanje
Tortu narežite na kriške i poslužite uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Savjet
Ovo je ‘oniža’ torta, tako da ako hoćete malo veću, poduplajte kremu ili dodajte u nju više šlaga… Ili ispecite tortu u višem-užem kalupu;)) I, da… Po meni nema apsolutne nikakve potrebe za dodavanjem šećera u kremu, no ako netko voli slađe kreme, može dodati šećera u prahu pri pripremi… U svakom slučaju, probajte kremu za vrijeme pripremanja i procijenite sami :)))!



Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian