Bačoko!
Sastojci
Za biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela Dolcela
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma
Za prelijevanje biskvita:
50 ml mlijeka
30 ml ruma
Za bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
1 žlica ruma
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa Dolcela
Priprema:
1
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
2
Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
3
Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
4
Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.
5
Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka.
6
Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.
7
Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.
8
Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
9
Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom.
10
Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
11
Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
12
Napomena:
*Pošto je bez jaja, biskvit je osjetljiv na premještanje. Da bi vam bilo lakše, smjesu možete raspodijeliti u dva dijela i ispeći dvije kore u pek papirom obloženom kalupu i onda ih premještati bez problema.
*Želite li još finiju i kvalitetniju tortu, u svakom slučaju preporučam kvalitetnu tamnu čokoladu umjesto čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje svakako smanjuje trošak.
*Biksvit je sočan, fin i nije zbijen, što se vidi iz slika. Ukoliko vam je ispao zbijen i gumenast, nešto je pošlo po krivu :) .
Posluživanje
Tortu narežite na kriške i poslužite uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda od vanilije.
Savjet
Ovo je ‘oniža’ torta, tako da ako hoćete malo veću, poduplajte kremu ili dodajte u nju više šlaga… Ili ispecite tortu u višem-užem kalupu;)) I, da… Po meni nema apsolutne nikakve potrebe za dodavanjem šećera u kremu, no ako netko voli slađe kreme, može dodati šećera u prahu pri pripremi… U svakom slučaju, probajte kremu za vrijeme pripremanja i procijenite sami :)))!
Izvor: http://www.coolinarika.com/