Open top menu
utorak, 6. svibnja 2014.


Lepa svečana torta!



DSCN0720 800x600 570x427 Egipatska torta

Ispeći 3 kore od po:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 gr oraha (mlevenih)
  • 1 kašika brašna


Priprema kora:

Umutiti belanca u šne. Postepeno dodavati šećer i sve zajedno još mutiti da bude čvrsto šne.
Dodavati postepeno mlevene orahe, lagano mešajući.
Dodati brašno na isti način.
Peći kore u kalupu 26 cm na 170°C 25 – 30 minuta u nauljenom i brašnom posutom plehu ili obloženom papirom za pečenje.
Pečene kore okretati naopako na šećerom posuti papir i ostaviti ih da se ohlade.

Sastojci za fil:

15 žumanaca
2 pudinga od vanile
15 kašika šećera
500 ml mleka
250 gr maslaca
Za grilijaž:

200 gr šećera
200 gr mlevenih badema
800 gr slatke pavlake za šlag
Priprema fila:

Mleko staviti da se zagreje. Odvojiti malo hladnog mleka. Izmiksati žumanca, šećer i puding, pa ubaciti mleko koje ste odvojili.
Sve zajedno izmešati, pa sipati u zagrejano mleko, pa skuvati fil dok se ne zgusne.
Ohladiti pa dodati umućen puter. To je žuti fil.
Priprema grilijaža:

Upržiti šećer da se istopi, pa istresti na vlažan pleh da se ohladi. Usitniti ga (odvojiti za jednu šaku), pa ubaciti u umućenu pavlaku. Dodati bademe i sve lepo izmešati. To je beli fil.
Na tacnu redjati: kora, žuti fil, beli fil, kora, žuti fil, beli fil, kora, žuti fil, beli fil.
Tortu posuti onim uprženim šećerom koji ste odvojili.

Izvor: http://www.kuvajmo-blogovski.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian