Davno je bilo ali se rado sjetim moje najstarije sestre Ane i njenih prekrasnih kolaca...
Ma koliko pokusavala da je kopiram,ja ne uspjevam..ona je to znala da uradi perfektno,samouka sve sto je vidjela,to je i uradila.
Sada su njene kcerke preuzele tu obavezu a ona odmara i ponekada jos napravi koji kolac da ne zaboravi....
Crni/tamni biskvit
7 zumanjaka
1 jaje
120gr secera
120gr oraha
100gr otopljene cokolade
1 zlica brasna
Bijeli biskvit
7 bjelanjaka
200gr secera
200gr badema
2 zlice brasna + 1/2 zlicice praska za pecivo
Fil/krema
3 cjela jaja
150gr secera
150gr cokolade
250gr maslaca
Fil/krema
3 cjela jaja
150gr secera
150gr cokolade
250gr maslaca
Jaja i secer dobro umutiti i kuhati nad parom dok se volumen ne udupla..smjesa ce postati jako gusta kada je gotova,umucena.Dodati cokoladu i nastaviti rucno mijesati(ja inace mutim mixerom)a cokoladu rucno dok se ne otopi.U prohladeno dodati maslac sobne temperature i sve dobro izmutiti mixerom u finu kremu.
Cokoladna glazura
200gr cokolade
Napraviti bijeli biskvit.
Umutiti bjelanjke sa secerom,zatim rucno laganim pokretima umijesati mljevene bademe i brasno sa malo praska za pecivo.
Staviti peci na 180C oko 35 minuta.
Temperatura moze biti i veca do 200C a duzina pecenja se treba provjeriti nakon 30 minuta !
Crni/Tamni biskvit.
Otopiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj i prohladiti.
Zumanjke+1cjelo jaje dobro izmutiti,da zapjeni i smjesa dobije svijetlu boju.
dodati prohladenu cokoladu u umucena zumanjke,izmijesati da se smjesa poveze.
Dodati brasno s malo praska za pecivo
(1/2 zlicice)i mljevene orahe.
Smjesu sipati u tepsiju iste velicine koju ste koristitli za pecenje prvog biskvita.
Ja sam koristila tepsiju dimenzija 30x20cm.
Peci na 180C oko 45 minuta.
Nisam zapisala kako se snite/kolac slazu,pa sam po svojoj zelji napravila ovakav redoslijed.
Rasjekla sam vodoravno bijeli biskvit i izmedu stavila tamni..naravno premazala sam filom izmedu svakog biskvita.
Ukrasitim po zelji,cokoladna glazura ili ostaviti malo fila pa premazati odozgo i posuti mljevenim orasima !!!!!!
Izvor: ruza123-cooking.blogspot.com