Open top menu
nedjelja, 4. svibnja 2014.


Davno je bilo ali se rado sjetim moje najstarije sestre Ane i njenih prekrasnih kolaca...

Ma koliko pokusavala da je kopiram,ja ne uspjevam..ona je to znala da uradi perfektno,samouka sve sto je vidjela,to je i uradila.

Sada su njene kcerke preuzele tu obavezu a ona odmara i ponekada jos napravi koji kolac da ne zaboravi....




Crni/tamni biskvit

7 zumanjaka
1 jaje
120gr secera
120gr oraha
100gr otopljene cokolade
1 zlica brasna

Bijeli biskvit

7 bjelanjaka
200gr secera
200gr badema
2 zlice brasna + 1/2 zlicice praska za pecivo
Fil/krema
3 cjela jaja
150gr secera
150gr cokolade
250gr maslaca



Fil/krema

3 cjela jaja
150gr secera
150gr cokolade
250gr maslaca

Jaja i secer dobro umutiti i kuhati nad parom dok se volumen ne udupla..smjesa ce postati jako gusta kada je gotova,umucena.Dodati cokoladu i nastaviti rucno mijesati(ja inace mutim mixerom)a cokoladu rucno dok se ne otopi.U prohladeno dodati maslac sobne temperature i sve dobro izmutiti mixerom u finu kremu.

Cokoladna glazura

200gr cokolade

Napraviti bijeli biskvit.
Umutiti bjelanjke sa secerom,zatim rucno laganim pokretima umijesati mljevene bademe i brasno sa malo praska za pecivo.

Staviti peci na 180C oko 35 minuta.

Temperatura moze biti i veca do 200C a duzina pecenja se treba provjeriti nakon 30 minuta !

Crni/Tamni biskvit.

Otopiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj i prohladiti.
Zumanjke+1cjelo jaje dobro izmutiti,da zapjeni i smjesa dobije svijetlu boju.

dodati prohladenu cokoladu u umucena zumanjke,izmijesati da se smjesa poveze.
Dodati brasno s malo praska za pecivo
(1/2 zlicice)i mljevene orahe.


Smjesu sipati u tepsiju iste velicine koju ste koristitli za pecenje prvog biskvita.
Ja sam koristila tepsiju dimenzija 30x20cm.


Peci na 180C oko 45 minuta.

Nisam zapisala kako se snite/kolac slazu,pa sam po svojoj zelji napravila ovakav redoslijed.

Rasjekla sam vodoravno bijeli biskvit i izmedu stavila tamni..naravno premazala sam filom izmedu svakog biskvita.
Ukrasitim po zelji,cokoladna glazura ili ostaviti malo fila pa premazati odozgo i posuti mljevenim orasima !!!!!!

Izvor: ruza123-cooking.blogspot.com

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian