Open top menu
nedjelja, 18. svibnja 2014.



Sastojci:

10 jaja

350 gr margarina

100 gr šećera u prahu

300 gr čokolade za kuhanje

11 kašika šećera

3 kašike mljevenih oraha

500 ml slatkog vrhnja ili 4 šlag pjene


1 tegla kompota od višanja

1 kašika mlijeka


Priprema: 

250 gr margarina umutiti sa 100 gr šećera u prahu, pa postepeno, us neprestano miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak (10 komada).

200 gr čokolade za kuhanje istopiti, malo ohladiti, pa uz neprestano miješanje dodati u smjesu s margarinom i jajima.

1/3 ove smjese ostaviti u frižider, a 2/3 iskoristiti za koru.

10 bjelanjaka umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 10 kašika šećera.

U snijeg dodati 2/3 pripremljene smjese s čokoladom i 3 kašike mljevenih oraha, pa polahko, kašikom sve izmiješati.

Pripremljenu smjesu staviti u pleh dimenzija 38×24 i peći 50 minuta na 180 °C.

Kada se kora ispeče i ohladi, prerezati je uzduž na dva dijela.

Slatko vrhnje ili šlag pjene pripremiti po uputama s pakovanja.

Prvu koru poprskati sokom od višanja, premazati je jednim dijelom fila koji se hladio u frižideru,višnje složiti preko fila, premazati slatko vrhnje, staviti drugu koru, poprskati je, premazati preostalom količinom fila, pa cijelu tortu preliti ohlađenom glazurom napravljenom od 100 gr čokolade, 100 gr margarina i 1 kašikom mlijeka.

Tortu ostaviti u frižider, najmanje 1 h, pa poslužiti.

Izvor: http://www.kuhar.ba/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian