Sastojci:
Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)
5 belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih lešnika
2 kašike brašna
Fil1:
1 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade
Fil2:
2 dl mleka
150 gr mlevenih lešnika/oraha
1/3 fila1
Još:
4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite)
150 gr čokolade 5 kašika ulja
Priprema:
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike i brašno, kašiku po kašiku. Kore peći u plehu (npr. 38×22) koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pečete tri ovakve kore.
Fil 1:
Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu. Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2. Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1. Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 – fil 2 – kora 3 – druga polovina fila 1.
Glazura po želji Po originalnom receptu ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja, ali je mi nismo stavljali… Ali ako želite ultra čokoladnu tortu, onda umutite 2 dl slatke pavlake i sa strane ukrasite tortu. Gore treba da ostane čokoladna