Open top menu
četvrtak, 5. lipnja 2014.

S obzirom na to da veliki deo Kine čini kopno i da je reč o najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, sasvim je logično da Kina proizvodi i konzumira ogromne količine prirodnih resursa i hrane. To takođe znači da veliki udeo milijardera živi upravo u Kini. “Biznis insajder” je došao do zanimljivih činjenica o drugoj ekonomskoj sili na svetu, koja bi ove godine mogla da nadmaši SAD i postane najveća ekonomska sila na svetu.















1. U Kini se svake godine iseče dvadeset miliona stabala da bi se zadovoljile potrebe za štapićima za jelo

Kinezi godišnje “potroše” 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se seku stara su oko 20 godina.

Izvor: South China Morning Post 

2. Kineske železničke pruge mogle bi dva puta da obaviju Zemljinu kuglu

Ukupna dužina kineskih železničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemlje 40.075 kilometara.

Izvor: BAML 
3. Kineske rezerve uglja odgovaraju težini 575 miliona plavih kitova

Kineske rezerve uglja iznose 115 milijardi tona uglja i po tome je ova zemlja treća na svetu. Veruje se da plavi kit - najveća životinja koja je ikada postojala - teži više od 200 tona. Kina proizvodi 46 odsto uglja u svetu, a troši 49 odsto svetskih rezervi uglja uglja.

Izvor: British Petroleum, Global Post 
4. Za samo dve godine Kina je proizvela više cementa nego SAD u 20. veku

Kina je najveći proizvođač cementa na svetu i troši oko 60 odsto količine cementa proizvedenog širom sveta.
Izvor: Financial Times 
5. Pušenje ubije milion Kineza godišnje

To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do kraja 2050. od posledica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.
Izvor: Bloomberg Businessweek 
6. Kineske rezerve prirodnog gasa odgovaraju zapremini oko 1,24 milijarde olimpijskih bazena

Kina raspolaže rezervama prirodnog gasa od 3.095 biliona kubnih metara i po tome zauzima 13. mesto na svetu. Zapremina olimpijskog bazena je 300 kubnih metara.
Izvor: British Petroleum 
7. Godišnja potrošnja instant-nudli u Kini dovoljna je da se obezbede tri obroka dnevno za sve stanovnike Alžira za godinu dana

U 2011. Kinezi su potrošili 42,5 milijardi pakovanja instant-nudli. U Alžiru živi 38,7 miliona ljudi.
Izvor: BAML 
8. Kinezi za godinu dana pojedu svinjetinu u ukupnoj težini od 5.200 Ajfelovih kula
 
Tokom 2012. Kinezi su pojeli 52 miliona tona svinjetine, a 2011. godine 51,6 miliona tona. Ajfelova kula je teška 10.000 tona.
Izvor: Rabobank 
9. Više od 30 miliona Kineza (više nego što Saudijska Arabija ima stanovnika) živi u pećinama

Veliki deo Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini kada je za vreme Kulturne revolucije proteran u Šansi.

Izvor: LA Times 
10. U kineskom okrugu Datang, poznatom kao “Grad čarapa”, proizvede se osam milijardi pari čarapa godišnje

U okrugu Datang (grad Džuđi) proizvede se osam milijardi pari čarapa godišnje - što odgovara količini od jednog para čarapa po osobi na celoj planeti u 2011. godini, dok bi milijardu ljudi dobilo i rezervne.

Izvor: The Guardian









Izvor: http://www.blic.rs/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian