Open top menu
ponedjeljak, 16. lipnja 2014.
Putem društvenih mreža i kod nas se počelo širiti upozorenje građanima na opasnu biljku lijepih cvjetova, koja može izazvati ozbiljna oštećenja kože, pa čak i potpuno ili djelimično sljepilo.

Riječ je o biljci čiji je latinski naziv Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., a navodno se ponovo pojavila u Mađarskoj, državi koja i nije tako daleko.U upozorenju koje kruži društvenim mrežama stoji sljedeće:

- Slike su zastrašujuće! Ova biljka koja počinje da se širi i u Madjarskoj (možda i kod nas), veoma je opasna – vide se na slikama posljedica, a dovoljno je samo dotaći list, a na mjestu se pojave rane, slične opekotinama – mejsecima traju, a trajno ostaje na koži tamnobordo fleka. Raste od 2-5 m. visine. Ima lijep bijeli cvet. Toksini biljke su kancerogeni, ako dospije u oko, nastupa sljepilo, koja se najčešče ne može liječiti. Veoma ju je teško istrijebiti. Izbjegavajte ovu opasnu biljku, ukoliko biste je sreli, nemojte da Vas prevari njen lijepi bijeli cvijet.

Zaista, i u stručnoj literaturi našli smo potvrdu dobrog dijela ovih navoda, gdje se precizira kako je Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev. zapravo možda i biljka sa najopasnijim otrovom kada je u cvatu.

Toksin je vrlo otrovan i izaziva tzv. fotodermatitis. Odnosno, kada je koža istovremeno izložena djelovanju soka biljke i suncu, pojavljuju se teški osip, plikovi, a ponekad ostaju i trajni ožiljci ili mrlje na koži. U roku od 24 do 48 sati. U očima može prouzrokovati privremeno ili u teškim slučajevima trajno sljepilo.Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što prije zaštititi od sunčevog svjetla te isprati hladnom vodom i obavezno se javiti doktoru.

Na fotografijama pogledajte kako izgleda biljka te neke slučajeve fotodermatitisa.

Izvor: http://report.ba/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian