Open top menu
ponedjeljak, 2. lipnja 2014.


Broj osoba:

8 osoba

Sastojci za prhko tijesto:

 125g brašna
 10g gorkog kakaa
 navršak noža praška za pecivo
 50g šećera
 vanil šećer
 1 žlica likera od višanja
 75g omekšalog maslaca ili margarina

Sastojci za biskvit
 4 jaja
 100g šećera
 vanil šećer
 100g brašna
 do pola puna žličica Praška za pecivo
 25g gustina
 10g gorkog kakaa
 navršak noža mljevenog cimeta

Za nadjev od višanja

 1 staklenka kompota od višanja (350 g ocijeđene mase)
 2,5 dl (1/4 l) soka od višanja (iz kompota)
 (umjesto kompota možete upotrijebiti 500 g svježih višanja pomiješanih sa 75 g šećera)
 1 omot Preljeva za torte crvenog

 25g šećera
 3 žlice likera od višanja
Za kremu od slatkog vrhnja:
 1 omot Želatine mljevene bijele
 5 žlica hladne vode
 8dl rashlađenog slatkog vrhnja
 40g šećera u prahu
 vanil šećer




za ukrašavanje
 nastrugana ili naribana čokolada ili čokoladne mrvice
 nekoliko višanja ili kandiranih trešanja
 šlag

Priprema: 

1. Uključite pećnicu da se zagrije. Namastite okrugli kalup-ili kalup za kolače
2. Za prhko tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom pa prosijte u 
zdjelu. Redom dodajte ostale sastojke miješajući mikserom najprije kratko
 najmanjom brzinom pa najvećom dok se ne dobije povezana smjesa od koje
 ćete rukama oblikovati kuglu. Razvaljajte tijesto na dnu kalupa, probodite 
vilicom nekoliko puta pa učvrstite rub kalupa. Stavite u pećnicu na otprilike 
15 minuta.
3. Pečeno tijesto odmah izvadite iz kalupa pa ostavite na kuhinjsku rešetku 
da se ohladi. Dno kalupa operite, obrišite pa ponovno namastite i prekrijte 
masnim papirom.
4. Pripremite tijesto za biskvit. Pjenasto izmiješajte jaja, dodajte šećer i vanilin 
šećer pa miješajte otprilike još dvije minute. Pomiješajte brašno s praškom za 
pecivo, Gustinom, kakaom i cimetom, prosijte pa u dva navrata umiješajte u 
smjesu od jaja-OBAVEZNO LAGANO KUHAČOM , NIKAKO NE MIKSEROM!. 
Ulijte smjesu u pripremljen kalup, poravnajte pa stavite u pećnicu na otprilike 
30 minuta.
5. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa zajedno s papirom na kojem se pekao pa 
stavite na kuhinjsku rešetku da se ohladi. Oprezno odvojite masni papir pa 
vodoravno prerežite biskvit.
6. Ako koristite višnje iz kompota, najprije ih ocijedite i sačuvajte 2,5 dl njihova soka,
 a ako imate svježe višnje, operite ih, očistite pa kuhajte nekoliko minuta sa
 šećerom da dobijete sok. Ocijedite višnje i odvojite 12 komada za ukrašavanje.
7. Prema uputama na omotu pripremite preljev za tortu s 2, 5 dl soka i 75 g šećera,
 odmah dodajte višnje i ostavite da se smjesa ohladi. Na kraju umiješajte liker od 
višanja.Želatinu namočite u lončić i ostavite da bubri desetak minuta pa zagrijavajte
 dok se ne otopi. Istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja pa pomalo umiješajte 
otopljenu mlaku želatinu.- Pomiješajte šećer u prahu s vanilin šećerom i umiješajte
 u kremu.
9. Slaganje torte. Na podlogu za tortu stavite list prhkoga tijesta pa nanesite 
nadjev od višanja tako da ostavite nepokriven rub od 1 cm. 
Na to nanesite 1/3 kreme od slatkog vrhnja, poklopite biskvitom pa namažite 
polovicom preostale kreme od slatkog vrhnja. Položite i drugi dio biskvita pa cijelu
 tortu premažite kremom, ali ostavite 3 žlice za ukrašavanje.


10. Ukrašavanje. Na rubu torte oblikujte kružiće koristeći se vrećicom za 
ukrašavanje, u njih poslažite višnje pa cijelu tortu ukrasite strugotinama čokolade. 
Stavite na hladno najmanje 2 sata.
Temperatura pečenja za prhko tijesto:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 180º C
pećnica na vrući zrak (nezagrijana): otprilike 160º C
Vrijeme pečenja:
otprilike 15 minuta
Temperatura pečenja za biskvit:

električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 180º C
pećnica na vrući zrak (nezagrijana): otprilike 160º C
Vrijeme pečenja:
otprilike 30 minuta
Savjet:
Oba dijela biskvita možete poškropiti sa 4 žlice likera od višanja.
ukrasite šlagom, kandiranom trešnjom ili višnjom i čokoladnim mrvicama ili 
naravno po želji! (coolinarika.com)

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian