Open top menu
petak, 11. srpnja 2014.


Za one koji se ne plaše da s vremena na vreme unesu malo ekstra slatkih kalorija tviks torta je pravi izbor. Evo kako se pravi.


Za sve ljubitelje tviks čokoladica ovo će biti poslastica za 5. Ideju smo pozajmili sa bloga Raspberricupcakes, a umesto jedne pravite dve manje torte.

Bogata je karamelom, čokoladom i divnom ukusnom korom.

Imajte na umu da ovu tortu morate obavezno držati u frižideru. Na sobnoj temperaturi neka bude što kraće.


Sastojci:
Za tortu:

90 gr višenamenskog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Malo soli
60 ml mleka
1/2 kašičice ekstrakta vanile
60 gr šećera
60 gr putera, omekšalog
1 jaje

Za karamel preliv:

1 šolja vrhnja za kuvanje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice krupne morske soli
1/2 šolje kukuruznog ili šećernog sirupa
200 gr šećera
60 gr putera, u kockicama, na sobnoj temperaturi
Za čokoladni preliv:

200 gr mlečne čokolade, naseckane
150 ml slatke pavlake za kuvanje



Nauljite ili obložite papirom za pečenje 2 kalupa za hleb približnih dimenzija 20×10 cm. Zagrejte rernu na 180C, pa napravite kore. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane. Posebno izmešajte mleko i vanilu, a u trećoj posudi električnim mikserom na slabijoj jačini umutite šećer i puter. Pojačajte mikser, pa miksajte na najjačem 2 minute, pa opet smanjite malo, pa dodajte jaje. Sve dobro izmiksajte, pa naizmenično, lagano (po malo) dodavajte mešavinu sa brašnom i mešavinu sa mlekom. Dobro umutite. Smesu sipajte u pripremljene kalupe, zagladite kašikom, pa pecite 20-25 minuta. Ostavite da se kore hlade 5 minuta, pa ih izvadite na kuhinjsku žicu za hlađenje.

Pripremite karamel preliv. Vrhnje za kuvanje, vanilu, so i puter stavite u šerpicu i zagrejavajte lagano na šporetu mešajući povremeno dok ne prokuva. Sklonite sa šporeta, pokrijte i ostavite sa strane. (Neka bude na toplom).

U šerpicu srednje veličine sa debljim dnom stavite kuhinjski termometar, pa uspite kukuruzni sirup i šećer, pa sve stavite na šporet na srednju temperaturu. Zagrejavajte i mešajte dok se šećer ne istopi.

Kada se šećer istopio nastavite kuvati, mešajući povremeno dok sirup ne dostigne temperaturu od 150C. Sklonite sa šporeta, pa umešajte toplu mešavinu sa vrhnjem za kuvanje. Mešajte dok se ne sjedine sastojci. Vratite na šporet i kuvajte dok ne dostigne temperaturu od 120C. Sklonite sa šporeta i nastavite mešati dok ne postane glatko, prespite u tepsiju i ostavite da se u potpunosti ohladi. Isecite ohlađenu karamelu na dva dugačka dela (oblikujte je da se uklopi preko pečenih kora). Stavite ih na kore, koje ste smestili na duguljasti tanjir ili tacnu obloženu aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje.
Da biste pripremili preliv stavite komadiće čokolade u šerpu. Zagrejavajte u posebnoj šerpi pavlaku. Kada gotovo prokuva, skinite sa šporeta i prelijte preko čokolade. Ostavite sa strane 5 minuta da se čokolada otopi. Žičanom mutilicom umutite sastojke da se sjedine. Ostavite da se smesa malo ohladi i zgusne. Pospite preko karamel sloja, pa poravnajte kašikom ili nožem. Sa ostatkom čokoladnog preliva koji se još malo ohladio poprskajte torte da dobijete neravan preliv kao kod tviks čokoladica. Stavite u frižider na pola sata – sat da se stegne. Pre rezanja ostavite je kratko na sobnoj temperaturi (ali pazite da se ne počne topiti) pre rezanja.



Izvor:  http://lifepressmagazin.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian