Open top menu
subota, 2. kolovoza 2014.

Za ljubitelje banana i cokolade, okusom podsjeca na banana-split.




Sastojci

 
Biskvit
     9 jaja
     9 zlica secera
     9 zlica mljevenih oraha
     2 zlice brasna
     1/2 vrecice praska za pecivo
 
Krema
     1 litra mlijeka
     2 pudinga sa okusom vanilije
     4 zlice brasna/ vrhom pune
      secera po ukusu/zavisi od slatkosti pudinga
     2 vrecice Bourbon vanilije
     250 grama maslaca
     2 zlice secera u prahu
 
cokoladna glazura
     120 grama cokolade za kuhanje
     80 grama maslaca
     8 zlica slatkog vrhnja
    i jos
     6 banana
     400 ml slatkog vrhnja
     2 krem-fixa          



Priprema


    1.
    Biskvit
    2.
    Odvojiti bjelajnke od zumanjaka. Izlupati bjelanjke u cvrsti snijeg, dodati secer, jedan po jedan zumanjak, miksati da dobijete gustu smjesu. Pomjesajte orahe, brasno i prasak te pazljivo dodajte smjesi od jaja.
    Peci u limu od pecnice. Hladan biskvit presjeci na dva dijela.
    3.
    Krema
    4.
    Pomijesati brasno, puding i vaniliju sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati sa secerom ( kolicina po zelji ) i u kipuce dodati puding. Kremu ohladiti, ponekad promijesati da se ne stvori korica.
    Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu. Postepeno dodavati puding koji bi trebao biti sobne temperature.
    5.
    Zavrsni radovi
    6.
    Na tacnu staviti jedan biskvit, na njega podijeliti polovinu kreme. Na kremu dolazi drugi biskvit te druga polovina kreme.
    Banane oguliti i vodoravno razrezati na pola, te ih provuci kroz limunov sok. Poslagati ih po gornjem sloju kreme. Banane malo rukom ispraviti da budu “ravnije”. Kad ste stavili banane, bogato ih zalijte sa cokoladnim preljevom.
    Gornji dio kolaca ( kremu i banane ) omotati sa aluminijskom folijom, da vam se cokolada ne bi previse slijevala sa kolaca. Banane moraju biti dobro zalivene cokoladom da ne pocrne. Ohladiti i ukrasiti tucenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje

Kada mi ne treba cijela torta odjednom, razrezem ju kroz sredinu izmedju banana na dva dijela. To radim zato sto ne volim da mi slatko vrhnje dugo stoji na kolacu. Onda polovinu vrhnja izlupam pa namazem polovinu torte, a sutradan drugu polovinu. Ako vam treba cijela torta, naravno da ju mozete cijelu ukrasiti vrhnjem.
Kolicina cokoladne glazure ovisi o velicini banana…ako su manje banane ode vise cokolade jer ima vise mjesta izmedju njih.Ljepse je ako banane nisu jako velike. Onda ih stane 6 polovina u sirinu i 2 u duzinu.



Izvor: www.coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian