Open top menu
ponedjeljak, 18. kolovoza 2014.

Hmmm… mijesim kiflice, kruščiće, buhtle i peciva od svoje desete godine (hvala mama!:-)) i znam da to nije lak posao i da treba imati osjećaja pod prstima za razne finese kojima dobijemo čim mekše, a opet hrskavije tijesto. Isto tako, užasno ne volim osjećaj suhoće tijesta u ustima, pogotovo drugi, treći, četvrti dan. Ljudi ostaju zabezeknuti kada probaju moje kiflice jer su poput mliječne pjenice… evo zašto:

         

Sastojci

     2 kg brašna (pola meko, pola oštro)
     2 kocke svježeg kvasca
     2 krcate žlice meda (kesten)
     150 ml mlijeka
     4 krcate žlice mlijeka u prahu
     3 žličice soli
     3 žličice jabučnog octa
     3 žličice praška za pecivo
     300 g jogurta
     300 g kiselog vrhnja
     300 g kiselog mlijeka
     200 ml ulja
     i po potrebi, toplo mlijeko
      dodatno ulje i kojih 150-200 g maslaca




Priprema


    1.
    Prvo – zabranjena jaja i u tijestu i za premazivanje!
    Drugo – prostorija treba biti zaštićena od propuha i po mogućnosti ugrijana.
    Treće – osigurajte si dodatne poslove kada radite kiflice, jer treba čekati da se tijesto 3-4 puta diže.
    Četvrto – pogodne su za zamrzavanje (isto kao i kada radite njoke – na tacni zamrznete, potom ih spremite u vrećice, po potrebi vadite iz zamrzivača).
    Peto – garantiram mekoću i nakon nekoliko dana stajanja…
    Šesto – malim dijelom podsjećaju na kroasane, ali one to nisu, jedino kada duplo povećate količinu maslaca i ledenog ga ribate na tijesto. Tu verziju radim obično od polovice tijesta.
    Sedmo – Tijesto je pogodno za sve oblike kiflica, peciva, buhtli, što vam god srce poželi…
    Osmo – svi sastojci trebaju biti sobne temperature, mlijeko mora biti onako fino ugodno toplo.
    2.
    Zapjeniti kvasac sa ugrijanim mlijekom, medom i malo brašna.
    3.
    Umijesiti meko, gipko i neljepljivo tijesto od navedenih sastojaka (prvo pomoću običnog miksera sa spiralnim nastavcima, potom ručno). Pošteno ga namlatiti (živci, živci ;-)) dok se ne počnu stvarati mjehurići.
    4.
    Prekriti sa dvije ugrijane krpe i ostaviti na toplome da udvostruči volumen (ja stavim u ugrijanu pećnicu – 40*C).
    5.
    Premijesiti, ostaviti još kojih pola sata na istom mjestu, potom ponovno lagano prstima premijesiti par puta, razdijeliti na 5-6 kruščića i posložiti ih na pladanj, lagano svakog nauljiti, pokriti dvjema krpama i ostaviti da odmori.
    6.
    Svaki kruščić razvaljati na nauljenoj podlozi (mjehurići će samo pucati pod valjkom ;-)) i lagano kistom premazati istopljenim maslacem. Ostaviti da maslac očvrsne, rezati trokutiće (veličina po želji), nadjenuti (opet po želji), posložiti na lim za pečenje (obložen pek-papirom), ostaviti 10-15 minuta da odmore.
    7.
    Staviti peći u ugrijanu pećnicu (200-210*C) dok ne dobe lijepu boju. Pečene premazati mješavinom istopljenog maslaca i ulja. Po želji u premaz dodati med ili šećer u prahu (ako volite slađe). :-)) Ja ih takve glazirane obožavam… čak su mi super prelivene čoko glazurom i punjene Linoladom i kockicom čokolade.



Izvor: www.coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian