Open top menu
subota, 23. kolovoza 2014.

Uvijek sam mislila da u pripremi i izradi lepinja leži neka tajna. Nikako mi nije polazilo za rukom napraviti onako rahle, mekane, rupičaste, lagane i prozračne. Sve se promijenilo jednog dana kada me Jasmina pozvala k sebi i uvela me u "tajnu " pravljenja meni tako nedostižnih lepinja.






Sastojci

Broj osoba:
    10 osoba

     1 kg Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka By Podravka
     50 g svježeg kvasca
     1 žličica šećera
     2 žličice soli
     650-750 ml mlake vode
     2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje zdjele)
    Za premazivanje:
     1 žumanjak
     2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)





Priprema

1
Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer. Sol rasporedite uz sam rub posude.
2
Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto. Miješajte tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.
3
Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju.
4
Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.
5
Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to ponovite još dva puta.
6
Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na deset jednakih dijelova.
7
Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste posuli obilato brašnom.
8
Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite. Ostavite deset minuta da miruje.
9
Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i kiselog vrhnja.
10

Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.
11
U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C. Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje. Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (15-20 minuta).
12
Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju. Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.

Posluživanje
Idealne za ćevape, variva, čorbe, sataraše ili za razne namaze.
Savjet
Ako nemate dovoljno vremena za ručno miješanje, upotrijebite električnu miješalicu za bržu pripremu

Izvor: coolinarika.com.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian