Open top menu
subota, 23. kolovoza 2014.

Ovim prastarim receptom sam više puta pomogla svojoj djeci, djeci moje sestre, ali eto i Dianinoj kćerkici. Slučajno smo došli do tog recepta u razgovoru, na okupljanju u Kraljevečkim Novakima. Dobila sam povratnu informaciju da je sirup pomogao i stvarno mi je drago. Da se ne baci izdubljeno meso rotkve, dobit ćete bonus-salatu.

Sastojci

Za sirup

 1 komad oko 50 dag povrtnice ili crne rotkve
-- bagremov med, ili neki drugi prirodni med
Za bonus dodatak
 -- meso što ste izdubili od povrtnice
 -- sol, ocat, ulje i kim (kumin)
Priprema

Za sirup:
1
Kupite svježu zdravu crnu rotkvu ili povrtnicu .Dobro je operite četkicom, ne mora se guliti.
2 izdubljena rotkva/slika/53110/
Izdubite rotkvu tako da dobijete veliku rupu u njoj, neka stijenke rotkve budu oko 1 – 1, 5 cm debele.
3
Čačkalicom ili štapićem za ražnjiće načinite rupicu na samome dnu rotkve.
4
U sredinu nalijte bagremov ili bilo koji med koji imate. Ako nemate meda, ili ste na njega alergični, može i šećer, bijeli ili smeđi. Ostavite preko noći na toplome, da se cijedi u čašu
5
Ovaj domaći pripravak koji se iscijedio, uzimajte jednu veliku žlicu ujutro i navečer. Kod težih napada kašlja uzimamo svako malo žlicu ovog soka. Na kraju dana bi mogli pojesti i rotkvu. Svaki put napravite novi sirup, ne može se čuvati dugo.
Za bonus salatu :
6
Meso što ste izdubli iz rotkve (ili samu rotkvu) narežite na tanke liseiće ili naribajte, ostavite da odstoji sat vremena.
7
Ocijedite, posolite, te začinite uljem, bijelim octom i kimom. Dobili ste ukusnu i zdravu salatu.
8
Salata od vrtne rotkve pomaže kod nadutosti, bolesti bubrega i mjehura, te kod slabog teka. Ublažuje i žučne tegobe.
Posluživanje
Ovakav sirup pomaže kod nekih oblika alergijskog kašlja, olakšava disanje i pomaže kod bronhijalnog katara. Preporučuju ga svi stari narodni recepti, Kneipp ga je obilato preporučao (kao i jedenje same rotkve), pater S.Ašič ga je isto preporučao.
Ja sam recept doznala od pokojne bake Mile, koja me puno naučila o narodnim lijekovima, ljekovitim i samoniklim jestivim travama.
Crna rotkva, povrtnica, vrtna rotkva lat. Raphanus sativus, dolazi u rod taman kad je najpotrebnija u zimu, ljeti je nema, a sada u proljeće joj je sezona na izmaku! Priroda se stvarno za sve pobrinula!Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian