Open top menu
nedjelja, 24. kolovoza 2014.

Mnogi kažu da je sudopera- lice domačice. Koliko je čisto i sjajno to lice, toliko je čista i cela kuća. Međutim sudopera je izložena najvećem stepenu zagađenja posle WC solje.U njoj peremo sudove, čistimo voce, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posudje. Nažalost, u večini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vredna domaćica trudi se da održava sudoperu na najbolji mogući način. Sudoperu možete cistiti s kupovnim sredstvima za čišćenje, što većina od nas i radi. U naše vreme industrija nam nudi širok izbor sredstava za pranje i čišćenje. I mi biramo – neke po mirisu, neke po ceni, a neke iz drugih razloga. Ja, naprimer, biram po kriterijumu – bezbednost-kvalitet. I nije teško pogoditi da ovaj kriterijum zahteva i veće troškove.

Ali retko ko razmišlja o ekološkim svojstvima deterdženta i njihovom uticaju na našu kožu i na okolinu.. Ali, sa ovim jednostavnim, prirodnim i veoma efikasnim receptom možete očistiti svoju sudoperu i dovesti je do perfektnog sjaja za samo desetak minuta sa sredstvima koja svaka domaćica ima u svojoj kuhinji na dohvat ruke. Ovu proceduru dovoljno je da odradite samo jednom nedeljno i uživate u sjaju i čistoće vaše sudopere. Sigurna sam da je većini od vas ovaj recept poznat.
Biće vam potrebno nekoliko kesica limuntusa i sode bikarbone.
Ispraznite sudoperu i prostor oko nje.
Nakvasite je toplom vodom i pospite limuntus po sudopri. Od gore, na limuntus naspite sodu bilarbonu (primetićete malu hemijsku reakciju u smislu penušanja) Ostavite je tako na desetak-petnaestak minuta i idite da odgledate svoju omiljenu seriju ili da zavirite u internet :)

Sada uzmite sunđer i toplom vodom operite svoju sudoperu. Iznenadićete se koliko je postala čistija i sjajnija za tako kratko vreme, bez naslaga kamenca i fleka. Obrišite je suvom krpom.
Kao što vidite na slici, moja je malo izgrebana, jer sam je ranije, po svom neznanju, par puta „oribala“ sa žicom. Ni slučajno nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva za čišćenje sudopera.


Ako želite da dovedete svoju sudoperu do perfektnog sjaja, poprskajte je sa sredstvom za brisanje prozora i prebrišite sa suvom krpom.


Savet plus. Ako je odvod vase sudopere začepljen, naspite u njega 100 gr sode bikarbone i 100 gr limuntusa. Tankim mlazem naspite toplu vodu, otprilike 200 ml. Soda sa limuntusom izaziva hemijsku reakciju i počeće da deluje. Takva smesa će rastvoriti sitne delove hrane i masnoću. Soda bikarbona i limuntus je jednostavno, narodno, sredstvo, koje je spasilo vise hiljade sudopera i lavaboa u kupatilu.

Uspesnazena.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian