Šampita
Za kore:
400g Lisnato tijesto
Za snijeg :
7 bjelanjca
490 g šećer
1/2 limunovog soka
2 vanilin šećer
Evo i kako je pripremiti :
Lisnato tijesto razvući veličine pleha i ispeći. Razdijeliti na pola
Pjenasto umutiti bjelanca pa dodati 150 gr šećera , neprekidno mutiti.
Posebno uspinovati ostatak secera sa malo vode (Postupak:u secer dodati vode tek toliko da ga pokupi, staviti da se kuva. Kuvati dok se masa ne pretvori u mjehurice i ne počne da “kipi”)
Vruću smjesu od šećera i vode u tankom mlazu sipati u bjelanca neprekidno muteci.
Mutiti dok se masa ne ohladi.
U pleh postaviti jednu koru lisnatog tijesta, sasuti šaum, pa preko drugu koru lisnatog tijesta.
Na kraju posuti šećerom u prahu i u frižider stavit preko noći da se stisne i ohladi.
Izvor: (bozicnikolaci.com)