Open top menu
subota, 16. kolovoza 2014.

Brže od svega, u kuhinji se prljaju  kuhinjske krpe. Čak i ako ih menjate svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju: Kako oprati kuhinjske krpe kod kuće, a pri tome ne izlizati ruke od žuljeva.

Žene starije generacije treba da se sećaju kako je kuhinja sijala od čistoće kod njihovih mama i baka. Ali, u to vreme, nisu postojale veš mašine, ni taj arsenal sredstava, koji mi koristimo sada. Ipak, one su uvek pronalazile način kako oprati masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

 Peremo kuhinjske krpe bez iskuvavanja. Kako?

Efikasan način, koji ne zahteva iskuvavanja  – natapanje kuhinjskih krpa pre pranja.




 SO

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kasika soli. Promešajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Posle ih operite na uobičajeni nacčin. Kao rezultat, krpe će biti  još čistije, nego posle  otkuvavanja sa dodatkom izbeljivača.

 SODA

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuvati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati posle poslednjeg pranja u veš mašini nakon iskuvavanja.

DETERDŽENT ZA SUDOVE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih  slobodno operite  praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Želim da podelim sa vama još jedan način pranja kuhinjskih krpa, koji i sama često koristim. Možda neko i zna, ali u svakom slučaju koristan je i veoma efikasan.

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog (koristim Ace) i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša. U ovaj rastvor stavite suve prljave krpe i ostavite ih do potpunog ohlađenja vode. Posle ostaje samo da isperite. Ne znam kakvi se  hemijski procesi tamo odvijaju, ali fleke od kafe, čaja, masne fleke i prljavština nestaju.












Ako se na vašim krpama pojavila  buđ,  treba ih  oprati na uobičajeni način, ali posle toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vreme krpe  ovom rastvoru.

http://uspesnazena.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian