Open top menu
srijeda, 27. kolovoza 2014.

Znam da ima ovakvih recepata – nemojte misliti da prodajem toplu vodu, ovo objavljujem samo da bih mogla lakse uredjivati "varijacije" na temu. Mada, pretpostavljam da je mladim domacicama korisno da ovo nauce – ukoliko zele da prave domace pite :)


Sastojci

Klasicno tijesto za domacu pitu

cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode




Priprema:

Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi :P
Da krenemo:
1
brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli.
2
rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima).
3
dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50).
4
mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije. tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo.
5 jufke/slika/88106/
od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta.
6
nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.
7
sto, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm.
8 razvlacenje jufke/slika/88108/
na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci.
9
e, sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora ;) krecemo da vrtimo tijesto i jos
10
opalaaaaa – sada vec imamo znatno vecu povrsinu tijesta, koje vec polako poprima oblik kore, koju razvlacimo preko stola – ovako
11 preko stola/slika/88113/
kad smo tijesto razvukli preko cijelog stola, onda mozemo preci na filovanje…. ali o tome drugi put… :) :) :) ubrzo…
Posluživanje


masna i brasnjava… ali zadovoljna, jer tijesto nije pucalo, fino se razvlacilo… :)
a sad slijede varijacije na temu :) :) :)
slatka posna slavska pita
dvije slane pite
tikvenjaca
visnjasta pita
naravno, sve ove pite se mogu praviti i sa kupovnim korama (sto i ja radim, kad sam u manjku sa vremenom) :)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian